Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)

ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ»: «Προβλήματα» με τους κρατικούς προϋπολογισμούς 7 κρατών - μελών της Ευρωζώνης διαπίστωσε το συμβούλιο Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα 8/12, το οποίο ενέκρινε τη σχετική έκθεση που υπέβαλε η Κομισιόν. Πρόκειται για τις διαδικασίες των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», της εφαρμογής των μέτρων της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη που δεν υπάγονται σε «μηχανισμούς στήριξης» και δανειακές συμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Μάλτα, αξιολογούνται στη ζώνη κινδύνου για μη συμμόρφωση με το «Σύμφωνο Σταθερότητας». Για τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, συμφωνήθηκε, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν στην εισήγησή της, η επανεξέταση της κατάστασης τον ερχόμενο Μάρτη.

ΑΓΩΓΟΙ - ΔΕΣΦΑ: Ο «αγωγός Ανατολικής Μεσογείου» (EastMed), o «Κάθετος Διάδρομος», αλλά και το «ξεμπλοκάρισμα» της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη «Socar», όλα ζητήματα που ιεραρχεί ψηλά η ελληνική αστική τάξη, συζητήθηκαν μεταξύ του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, M. Sefcovic, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 9/12. Το σχέδιο για τον «Κάθετο Διάδρομο» πλέον στηρίζουν επίσημα και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία, όπως προκύπτει από τις υπογραφές τους σε κοινή διακήρυξη με τον Ελληνα υπουργό, ενώ σε σχέση με τη διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας μέσω του «EastMed», ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εμφανίστηκε συγκρατημένος ως προς τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Επιτάχυνση των ρυθμών πτώσης στο 3% για την Ιταλία και στο 1% για τη Γαλλία καταγράφηκε για το μήνα Οκτώβρη του 2014 σε σύγκριση με τον Οκτώβρη του 2013. Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της Γιούροστατ, η συνολική βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, εμφανίζει ισχνή ανάκαμψη 0,7% και στη Γερμανία 0,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ