Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ανταμοιβή ύψους 30.992.840,99 ευρώ...

Το επιβατηγό οχηματαγωγό «Δημητρούλα» είναι ένα από τα πλέον υπερήλικα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας, με έτος ναυπήγησης το 1977. Παρά το γεγονός ότι το 31χρονο σαπάκι έχει απασχολήσει άπειρες φορές την επικαιρότητα για τις βλάβες και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ταξιδιού που επιφυλάσσει για ναυτεργάτες και επιβάτες, ο πλοιοκτήτης του, Γεράσιμος Αγούδημος, της γνωστής εταιρείας «GA FERRIES», δε λέει να το αποσύρει. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, αφού το συγκεκριμένο καράβι, όπως και όλα τα γηραιά πλοία, συνεχίζουν να αποφέρουν κέρδη με ουρά στους εφοπλιστές, που αδιαφορούν για το αν οι σκυλοπνίχτες τους αντέχουν να ταξιδεύουν ακόμα.

Το «Δημητρούλα», χτες λαχτάρισε για μια ακόμα φορά τους 193 επιβάτες του. Το ξημέρωμα της Τρίτης οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου του από το λιμάνι των Λειψών (εκτελεί το «άγονο» δρομολόγιο Πειραιάς, Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Κω, Σύμη, Ρόδος), εξαιτίας σοβαρής βλάβης. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το πλοίο παρουσίασε πρόβλημα αναρρόφησης θαλάσσης - ψύξης στις δύο από τις τέσσερις μηχανές του. Είναι βέβαιο ότι το σαπιοκάραβο θα συνεχίσει να σκορπά φόβο και ανασφάλεια στους ναυτεργάτες και στους νησιώτες. Αλλωστε, με σαπάκια τύπου «Δημητρούλα», οι εφοπλιστές έχουν στήσει «πανηγύρι» στις πλάτες των εργαζομένων, απομυζώντας πάνω από 225 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις την τελευταία εννιαετία, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο «Ρ».

Σ' αυτό το αντιλαϊκό «γλέντι», ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος και ο όμιλος «GA FERRIES» υπήρξαν από τους πρωτοπανηγυριώτες. Το ίδιο το «Δημητρούλα» έχει επιδοτηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με 6.717.618,44 ευρώ! Οπως μάλιστα μας θυμίζει ένα σημείωμα των ναυτεργατών της ΠΕΜΕΝ, που στάλθηκε με αφορμή τη χτεσινή βλάβη στο «Δημητρούλα», ο Αγούδημος «είναι ένας από τους πιο ευνοημένους της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠAΣOK, με πακτωλό επιδοτήσεων από το αστικό κράτος για τυχοδιωκτικές ενέργειες ενάντια στους ναυτεργάτες και γενικότερα στους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών. Ηταν αυτός που πρωτοστάτησε με την κάλυψη του ΠAΣOK, της ΝΔ και της ιδιωτικής εταιρείας "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ", στη μείωση της χωρητικότητας της Γ΄ οικονομικής θέσης των πλοίων της εταιρείας του, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους - πέρα από τις αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια - να αγοράζουν εισιτήρια δήθεν διακεκριμένης θέσης αποκομίζοντας υπερκέρδη από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Ετσι ΝΔ και ΠAΣOK εκτιμώντας την ενεργό συμμετοχή του Γεράσιμου Αγούδημου στον κρατικό απεργοσπαστικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες του στην αστική τάξη, στην τάξη του, για τη στυγνή εκμετάλλευση των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων, των κατοίκων των νησιών, τον αντάμειψε με κρατικές επιδοτήσεις με το ποσόν των 30.992.840,99 ευρώ, για τα υπερήλικα σαπιοκάραβα της εταιρείας του που είναι δρομολογημένα στην ακτοπλοΐα». Και για να μην ξεχνάμε, ο ίδιος ο εφοπλιστής εμφανίζεται να ποζάρει στις φωτογραφίες από το ματοκύλισμα του λιμανιού, το Μάη του 2002. Τότε που καθοδηγούσε το κατασταλτικό χτύπημα σε βάρος των ναυτεργατών και των εργαζομένων οι οποίοι τους στήριζαν στη μεγάλη τους απεργία.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ