Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Καιροσκοπισμός και υποκρισία

Ο καιροσκοπισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «βγάζει μάτι». Μέχρι πρότινος, μετρώντας το μπόι του με τη μεζούρα των δημοσκοπήσεων, όξυνε την αντιδικομματική του ρητορεία. «Κάθοδο στον Αδη» χαρακτήριζε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος τυχόν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. «Ευλογία» την ακυβερνησία ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας. Δηλώσεις που ξεχείλιζαν υποκρισία. Γιατί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε ποτέ να αντικρίζει στο ΠΑΣΟΚ έναν δυνάμει σύμμαχό του. Δεν έπαψε ποτέ να ευελπιστεί σε μια ευρύτερη σύμπραξη μαζί του και δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς που οικοδόμησε με το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο το «τροπάρι» που ψέλνει άλλαξε. Ξαφνικά απ' το δημόσιο λόγο των στελεχών του απαλείφτηκαν οι πολλές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ. Προκρίθηκε η ρητορεία περί «αντικυβερνητικού» ή «αντιδεξιού» μετώπου. Λες και το πρόβλημα είναι η «δεξιά» και όχι η φιλομονοπωλιακή πολιτική που καθ' άπασαν την ευρωενωσιακή επικράτεια εφαρμόζουν «δεξιές», «κεντροαριστερές», «σοσιαλδημοκρατικές» κυβερνήσεις γιατί αυτό ζητά το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, έφτασε ο Αλ. Τσίπρας να εκθειάζει τις προτάσεις που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, διεκδικώντας μάλιστα την πατρότητά τους για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ και να διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετατοπιστεί προς τα αριστερά στον πολιτικό χάρτη του τόπου χάρη στην ώθηση που του έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ! Ακολούθησε ο Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος κατέθεσε μια δέσμη έξι προτάσεων καλώντας το ΠΑΣΟΚ, που κατά δήλωσή του ανήκει στις «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», σε κοινή δράση πάνω σ' αυτές, διευκρινίζοντας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, «για να διερευνήσουμε, μέσα από την κοινή αντιπολιτευτική δράση, τα περιθώρια περαιτέρω συγκλίσεων»! Ολα για την ενίσχυση του «αντιδεξιού» μετώπου. Για να σέρνεται ο λαός όσο το δυνατόν πιο μακριά απ' την πραγματική διέξοδο που βρίσκεται στο αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ «απέρριψε» απαξιωτικά τις «προτάσεις Αλαβάνου» και έριξε πολύ κλάμα η χτεσινή «Αυγή» με ανάλογους τίτλους στα ρεπορτάζ.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φιλοτεχνεί για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ένα πορτρέτο του, που δεν ανταποκρίνεται σε καμιά πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ είναι φύσει και θέσει κόμμα εκφραστής του μεγάλου κεφαλαίου. Για λογαριασμό του διεκδικεί την εξουσία. Και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά για λογαριασμό του κεφαλαίου δουλεύει αβαντάροντας κατ' αυτόν τον τρόπο τον έναν πόλο του δικομματισμού, με κάθε πρότασή του που αποπνέει «άρωμα» διαχείρισης. Γιατί κάθε του πρόταση είναι διατυπωμένη με δοσμένη την πειθαρχία και συμμόρφωσή τους με την ΕΕ και τις στρατηγικές της επιλογές, με τη στρατηγική ενίσχυσης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, του οποίου την εξουσία ούτε στα λόγια δε θίγουν. Γιατί είναι καιροσκοπισμός να ψηφίζεις το Μάαστριχτ και να διαμαρτύρεσαι μετά για την εφαρμογή της π.χ. στην «Ολυμπιακή».

Είναι ακάλυπτες επιταγές οι υποσχέσεις που μοιράζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πως θα διαχειριστεί «ανθρώπινα» το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτό δε γίνεται. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι το πριόνισμα της εξουσίας της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της υποστυλωμάτων και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Από ένα λαό αποφασισμένο να τραβήξει μπροστά, αποτινάσσοντας τα βαρίδια που δυνάμεις σαν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τού δένουν στα πόδια του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ