Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Ωρα μηδέν» στην Υγεία

Η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση είναι εκρηκτική. Από τη μια, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν μετατρέψει σε πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από την άλλη, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, αλλά και των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, που σφίγγουν ακόμα περισσότερο την κάνουλα των παροχών υπηρεσιών υγείας προς τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ΟΠΑΔ.

Κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει τα «σπασμένα» στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους. Αλλωστε, και τα νοσοκομεία ακόμη τα σπρώχνουν να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, ιδιώτες - μεγαθήρια, κυρίως από το χώρο των παραϊατρικών εξετάσεων, απειλούν με θράσος να αναστείλουν τις συμβάσεις τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης του τομέα Υγείας.

Η μετατροπή του πιο πολύτιμου κοινωνικού αγαθού σε εμπόρευμα, η ανυπαρξία του δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, δίνουν σήμερα το δικαίωμα στους ιδιώτες να αλωνίζουν, σαν αδίστακτοι κερδοσκόποι που είναι, στον τομέα της Υγείας. Να εκβιάζουν και να απειλούν, παίζοντας ακόμα και με τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Σ' αυτά τα τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα δίνει πλήρη κάλυψη η κυβέρνηση, οξύνοντας με την πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης και με νόμους την εμπορευματοποίηση, αρνούμενη να καταβάλει τις οφειλές των νοσοκομείων και των Ταμείων προς τρίτους.

Είναι φανερό ότι, σε πλήρη στοίχιση, ιδιώτες και κυβέρνηση επιδιώκουν να καλλιεργήσουν στους ασφαλισμένους συνείδηση εξατομικευμένης ευθύνης για υπηρεσίες και παροχές που είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει. Λένε στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ότι πρέπει πιο γρήγορα να συνηθίσουν στην ιδέα ότι οι ίδιοι θα πληρώνουν για τα φάρμακα, τις εξετάσεις, τα νοσήλια και πως θα επιβιώνει μόνον όποιος έχει τσέπη που αντέχει. Την αντίληψη αυτή σιγοντάρουν, αντικειμενικά, με τη στάση τους και οι δυνάμεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που πλειοψηφούν στις επαγγελματικές ενώσεις, που αποφασίζουν αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πυρήνα της πολιτικής του δικομματισμού, αντί να παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων.

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί έξω από την πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, δημόσιας και καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπου φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν. Οπου οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους και ανθρώπινα ωράρια δουλειάς. Εξω από τον κοινό αγώνα εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρών αυτοαπασχολούμενων στην Υγεία και αλλού, ενάντια στα σχέδια και παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΠΦΥ, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση και τους εκβιασμούς των επιχειρηματιών. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να πληρώσουν πολιτικά για την απαράδεκτη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Μαζί και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίζεται την παράλληλη δράση του κεφαλαίου στην Υγεία, συμβάλλοντας με τη στάση του στο σημερινό αδιέξοδο.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ