Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΕΕ με τους φονιάδες

Στη Γάζα το αίμα κυλάει ποτάμι, αναβλύζει από κορμιά αθώων που τεμαχίζει το Ισραήλ και η πολεμική του μηχανή. Στο έγκλημα αυτό έχει συνεργούς, εξίσου κυνικούς και προκλητικούς. Τον αμερικάνικο και ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό. Γιατί είναι πραγματική πρόκληση όχι μόνο απέναντι στον παλαιστινιακό λαό αλλά απέναντι στους λαούς όλου του κόσμου που καταδικάζουν με αποτροπιασμό τη συντελούμενη γενοκτονία, η έγκριση συμφωνίας για τη δημιουργία «κοινού αεροπορικού χώρου» με το Ισραήλ, στην οποία προχωρά την ερχόμενη βδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο και πιο συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή του για τις μεταφορές.

Η ΕΕ δε σιωπά, δεν ανέχεται απλώς το έγκλημα, αλλά προσφέρει περισσότερο «αέρα» στους φονιάδες των Παλαιστινίων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συμμετοχή της σ' αυτό. Πρόκειται για μια ακόμα συμφωνία στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των σχέσεών της με τον «σημαντικό εταίρο», όπως τον αποκαλεί, στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ. Αλλωστε, στις 8 και 9 Δεκέμβρη οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ έλαβαν ειδική απόφαση με την οποία αναβαθμίζονται σημαντικά οι σχέσεις της ΕΕ με το Ισραήλ. Αυτή η απόφαση πάρθηκε ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη ο απάνθρωπος αποκλεισμός της λωρίδας της Γάζας, μέσω του οποίου καταδικάζονταν σε λιμοκτονία οι κάτοικοί της. Ενόσω το Ισραήλ συνέχιζε να επεκτείνει το τείχος της ντροπής στη Δυτική Οχθη. Λεπτομέρειες για την ΕΕ, μπροστά στην ειλημμένη προ πολλού απόφασή της «να υποστηριχτεί η περαιτέρω ένταξη του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές οικονομικές και κοινωνικές δομές».

Συνέπεια αυτής της πολιτικής της είναι και το σχέδιο έκθεσης και πρόταση ψηφίσματος για συμφωνία για τη «δημιουργία κοινού αεροπορικού χώρου» ΕΕ - Ισραήλ που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να υπογραφεί μια αναλυτική συμφωνία αερομεταφορών μεταξύ των δύο πλευρών. Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου ψηφίσματος που θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου, το Ισραήλ αναγορεύεται σε «σημαντικό εταίρο της ΕΕ» και εξαίρεται ως «ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ στον ευρωμεσογειακό χώρο», ενώ στην πρόταση ψηφίσματος αναδεικνύεται «η στρατηγική του θέση ως γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής». Σκοπός των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει, όπως τονίζεται, είναι «η σύναψη αναλυτικής συμφωνίας επί ενός Κοινού Αεροπορικού Χώρου με το Ισραήλ». Αναφέρεται μάλιστα ότι για τα ευρωμονοπώλια στον τομέα των αερομεταφορών, «το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά», καθώς «πάνω από το ήμισυ της εναέριας κυκλοφορίας από και προς το Ισραήλ (5,5 εκατ. επιβάτες το 2007) αφορά κράτη - μέλη της ΕΕ».

Εμπορικοί εταίροι, αγορές... κέρδη για τα μονοπώλια. Αυτά είναι τα... υψηλά ιδανικά που κινούν την ευρωένωση των μονοπωλίων, αυτές, οι μόνες «αξίες» στις οποίες πιστεύει. Για χάρη τους κατασκεύασε μια δήθεν εθνοκάθαρση και αιματοκύλησε τον λαό της Γιουγκοσλαβίας, για τις ίδιες αφήνει τώρα το Ισραήλ να κατασφαγιάζει τον λαό της Παλαιστίνης και το επιβραβεύει συνάπτοντας μαζί του συμφωνίες συνεργασίας.

Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός. Και δε θα σταματήσει αν δεν τον τσακίσει η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική πάλη. Ας βγάλει τα συμπεράσματά του ο λαός. Για την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν. Για το τι πρέπει να κάνει. Ξεκινώντας σήμερα απ' το αυτονόητο, την έκφραση με κάθε τρόπο, μαζικά και μαχητικά, της αλληλεγγύης του στον παλαιστινιακό λαό.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ