Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο αποπροσανατολισμός του ΣΥΝ

Να καλλιεργούν αυταπάτες και απατηλές προσδοκίες σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και ενάντια στα πραγματικά συμφέροντά της, αρέσκονται εκεί στον ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ επιδίδεται συστηματικά, μέρες κινητοποιήσεων που είναι, στο ψευτοτροπάρι της επιδιόρθωσης της ΚΑΠ. Οπως για «κακοποίηση» της ΚΑΠ μιλά και το ΠΑΣΟΚ. Στην κυριακάτικη «ΑΥΓΗ» δημοσιεύτηκε άρθρο, όπου, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι στις βασικές επιδιώξεις μιας νέας αγροτικής πολιτικής είναι οι: «Ριζοσπαστικές αλλαγές στην ΚΑΠ με βασικούς στόχους μια μεγάλη ανακατανομή των πόρων υπέρ του μικρομεσαίου αγρότη και αναδιάρθρωση της κοινοτικής παραγωγής. Να περάσουμε από τα πλεονασματικά προϊόντα στην παραγωγή προϊόντων που είναι ελλειμματικά και ποιοτικά, όπως είναι και τα ελληνικά προϊόντα». Ο οπορτουνισμός είναι πάντα οπορτουνισμός, όπως και να διατυπώνεται. Ο ΣΥΝ καλεί την αγροτιά να βελτιώσει την ΚΑΠ. Την έχει καλέσει, επίσης, να βελτιώσει και τον ΠΟΕ. Αλλά, στην πράξη, πάντα την αποπροσανατολίζει. Αφαιρεί το βασικό πολιτικό στόχο. Τη βασική επιδίωξη του αγώνα.

Η ΕΕ, ό,τι κι αν λέει ο ΣΥΝ, έχει σαφή στόχο, να μειωθούν τα κονδύλια για τη γεωργία και ό,τι απομείνει να κατευθυνθεί σε λίγους επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες. Οχι στη μικρομεσαία αγροτιά. Ολοι γνωρίζουν - είτε το ομολογούν, είτε όχι - πως η ΕΕ έχει ξεγράψει τους μικρομεσαίους αγρότες. Δεν την ενδιαφέρει η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων. Ο ΣΥΝ, όμως, προτιμά να σπέρνει αυταπάτες, επειδή δε θέλει να αντιπαλέψει την ΕΕ, υπονομεύοντας τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. Γιατί, τι ανακατανομή πόρων υπέρ της μικρομεσαίας αγροτιάς θα κάνει η ΕΕ; Πόσες ανακατανομές πόρων υπέρ των αδυνάμων έκανε μέχρι τώρα η ΕΕ; Και πόσες ανακατανομές θα κάνει στο μέλλον, υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών;..

Και τι εννοεί κάποιος, όταν λέει να περάσουμε από τα πλεονασματικά προϊόντα σε παραγωγή ποιοτικών και ελλειμματικών προϊόντων, όπως γράφεται στην «ΑΥΓΗ»; Δηλαδή, η ελαιοκαλλιέργεια και η παραγωγή λαδιού, που είναι πλεονασματική, να εγκαταλειφθεί; Παράλληλα, η παραγωγή καλαμποκιού, που έγινε πλέον ελλειμματική στην Ελλάδα, πώς θα ενισχυθεί, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα λόγω της ΚΑΠ και του ΠΟΕ; Και στις δύο περιπτώσεις, η τιμή για τον παραγωγό έπεσε στο μισό, ανεξαρτήτως ποιότητας και ελλειμματικότητας. Και δεν είναι τα μόνα παραδείγματα.

Η στάση του ΣΥΝ, και στο αγροτικό πρόβλημα, φανερώνει ότι το μόνο που κάνει στην πράξη είναι να ρίχνει νερό στο μύλο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων, προβάλλοντας δήθεν λύσεις. Ο αγώνας της αγροτιάς δεν μπορεί να γίνεται με μεσοβέζικα αιτήματα και διεκδικήσεις που δεν εναντιώνονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, όπως θέλει ο ΣΥΝ και οι όποιοι αγροτοσυνδικαλιστές του. Για τους αγρότες, το πρόβλημα είναι η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ, του ΠΟΕ, που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες σε όφελος των πολυεθνικών και των εμποροβιομηχάνων. Για την αγροτιά, δε μένει άλλος δρόμος από τη συνέχιση του αγώνα, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της, όπως προσδιορίζονται από την ΠΑΣΥ. Αγώνας που πρέπει να στηρίζεται και από τους εργάτες και αυτοαπασχολούμενους. Αγώνας σε ρότα ανατροπής της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, όπου δίπλα στον κοινωνικό τομέα θα οργανωθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός, όπως προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ