Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κάλπικη αντιπολίτευση

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται μονότονα. Μετά από κάθε κυβερνητική εξαγγελία που σηματοδοτεί μια νέα αντιλαϊκή επέλαση, ο Γ. Παπανδρέου και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ βγαίνουν και... καταγγέλλουν την «απουσία» κυβερνητικού σχεδίου, την «ανυπαρξία» της χώρας διεθνώς, την έλλειψη «διαπραγματευτικών» ικανοτήτων των υπουργών στην ΕΕ. Οι «πράσινες» δηλώσεις γίνονται πηχυαίοι τίτλοι στις εφημερίδες και ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται για να υποσχεθεί στο «πόπολο» ότι ήδη έχει εκπονήσει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Πίσω από όλο αυτό το στημένο πεδίο μιας ανώδυνης πολιτικής αντιπαράθεσης, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει το κύριο: Οτι αφενός συναινεί με κάθε αντιδραστική ευρωενωσιακή απόφαση και αφετέρου έχει δομήσει το «σχέδιό» του πάνω σε εκείνες τις πολιτικές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στο λαό, την ίδια στιγμή που λαμβάνουν μέτρα για στήριξη του κεφαλαίου.

Το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί την κυβέρνηση για «ανικανότητα» να προασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας στους κόλπους της ΕΕ, αλλά την ίδια ώρα συνηγορεί τόσο με τα «μέτρα για την περικοπή των δημοσίων δαπανών» που επιβάλει η Κομισιόν και ετοιμάζεται να εφαρμόσει η ΝΔ, όσο και με την υποταγή στην απαίτηση της ΕΕ για τήρηση του «συμφώνου σταθερότητας». Το «σύμφωνο σταθερότητας» είναι... «κακό» αλλά «δεν αλλάζει», δήλωσε πρόσφατα το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης. Με μια φωνή ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, και η υπεύθυνη Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, αμέσως μετά τις αποφάσεις του προχτεσινού Εκοφίν αποδεχόμενοι πλήρως τις «εντολές» του πρόταξαν την ανάγκη της τήρησης της... «δημοσιονομικής εξυγίανσης», δηλαδή το παραπέρα πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ζητάει η ΕΕ, «παράταση του εργάσιμου βίου» προτείνει στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ...

Οσο τα στελέχη του, φωνάζουν ότι η κυβέρνηση δε στηρίζει την «πραγματική οικονομία», επί της ουσίας ζητάνε επιτάχυνση των μέτρων που ήδη έχει εξαγγείλει μέσω επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας. Σ' αυτά προσθέτουν τις προτάσεις τους για την παροχή στους εργοδότες «πάμφθηνου» εργατικού δυναμικού με πληρωμένες τις ασφαλιστικές εισφορές για τέσσερα χρόνια από τα κρατικά ταμεία και την επέκταση των «stage» και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε νέοι άνθρωποι να δουλεύουν «ανασφάλιστοι» για 9 μήνες! Εμφανίζονται σαν σωτήρες του λαού και υπόσχονται «αναδιανομή του πλούτου» μέσα από το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης», αλλά προετοιμάζουν το έδαφος για να παραδώσουν προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους το περιβάλλον και τον φυσικό ενεργειακό πλούτο της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, μπροστά στην εξελισσόμενη οικονομική κρίση, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση, ενισχύει την ολιγαρχία και υποτάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Προτείνοντας «κρατικοποιήσεις τραπεζών» και πρώην ΔΕΚΟ, ή πιο σωστά τον έλεγχό τους με κανόνες στην αγορά, το ΠΑΣΟΚ καλεί το λαό να αποδεχτεί να πληρώσει με το μόχθο του την κρίση των πλουτοκρατών και να αγοράσει επιχειρήσεις που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ξεπούλησαν και, όταν με το... καλό αρχίσει ο «κύκλος της ανάκαμψης» της καπιταλιστικής παραγωγής, τότε να τους τις ξαναπαραδώσουν. Οσο και αν επιχειρεί, λοιπόν, να κοροϊδέψει το λαό το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί, γιατί οι δεσμοί αίματος που έχει συνάψει με το κεφάλαιο είναι, πλέον, πολύ φανεροί.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ