Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οχι στα χαράτσια

Για μια ακόμα χρονιά επιβάλλονται παράνομα χαράτσια για να γίνουν οι δηλώσεις που απαιτούνται για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων. Το πράγμα πλέον έχει καταντήσει πολύ μεγάλη ντροπή, αλλά προφανώς δεν ντρέπεται κανείς για ό,τι συμβαίνει από πλευράς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «γαλαζοπράσινων» διοικούντων της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχουν την ευθύνη. Η μικρομεσαία αγροτιά δικαιολογημένα αντιδρά στα βαριά χαράτσια που ζητούν οι Ενώσεις για να γίνει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων φέτος, με βάση το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων. Υποτίθεται ότι φέτος το κόστος, μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα το κάλυπτε το κράτος με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά οι αγρότες πάνε στις Ενώσεις να κάνουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τους ζητάνε χρήματα.

Η υπόθεση έχει καταντήσει μεγάλη κοροϊδία, αφού από τη μία βγαίνει ο υπουργός και καλεί τους αγρότες να μην πληρώνουν κι από την άλλη οι Ενώσεις ζητάνε λεφτά γιατί είναι κι αυτές απλήρωτες από την κυβέρνηση. Κι από κοντά βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ, που αυτό ξεκίνησε τη φάμπρικα με τα χαράτσια του ΟΣΔΕ, να καταγγείλει υποκριτικά την κυβέρνηση ότι δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην πληρώσουν οι αγρότες. Ομως, τα χαράτσια σε κάθε περίπτωση παραμένουν και βαραίνουν και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και η κάθε Ενωση έχει διαμορφώσει ένα δικό της ληστρικό κατάλογο, με βάση τις κατευθύνσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Δε φτάνει που οι μικρομεσαίοι αγρότες βιώνουν στο πετσί τους την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, τώρα δέχονται και νέα ληστεία της πενιχρής επιδότησης, αφού τους παρακρατούνται ποσά που φτάνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και το 35% της συνολικής ενίσχυσης. Με βάση τον τιμοκατάλογο της ΠΑΣΕΓΕΣ για να πάρει κάποιος, για παράδειγμα, 101 ευρώ επιδότηση πρέπει να πληρώσει 35,70 ευρώ χαράτσι και για να πάρει 501 ευρώ επιδότηση πρέπει να πληρώσει 130,90 ευρώ χαράτσι. Αυτό που συμβαίνει είναι και παράνομο και προκλητικό.

Η αγροτιά όχι μόνο δεν πρέπει να πληρώσει τα χαράτσια του ΟΣΔΕ, αλλά πρέπει να αντιδράσει και αγωνιστικά. Ηδη σε αρκετές περιοχές της χώρας υπήρξε αγωνιστική αντίδραση με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ. Καλείται να απαιτήσει τα έξοδα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως οφείλει η κυβέρνηση να κάνει, και όχι τους αγροτοκτηνοτρόφους. Επίσης, καλείται να διεκδικήσει να δοθούν πίσω όλες οι παράνομες παρακρατήσεις που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η αγροτιά πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την παράνομη και προκλητική αυτή ενέργεια και να αντιδράσει στην πολιτική καταλήστευσης του εισοδήματός της. Ταυτόχρονα, η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα και να καταδικάσει, με κάθε τρόπο, αυτούς που ευθύνονται. Τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ που έχει ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση, καθώς και την ΠΑΣΟΚο-ΝεοΔημοκρατική ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Γιατί όλοι τους λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ