Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δεν είναι «το κάτι άλλο»...

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και γινόμαστε μάρτυρες μιας καθοδηγούμενης, οργανωμένης και συντονισμένης προπαγανδιστικής προσπάθειας να περάσει στην «κοινή γνώμη» η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι εντελώς διαφορετική - και θα αποδειχτεί «καλύτερη» - από την αμέσως προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή και από τις προηγηθείσες κυβερνήσεις Σημίτη.

Ο στόχος αυτής της προπαγάνδας είναι διπλός: Από τη μια να χτυπηθεί η εδραιωμένη λαϊκή αντίληψη ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μια αντίληψη που, τα τελευταία χρόνια, έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και δυσκολεύει, εν πολλοίς, τα δύο κόμματα της άρχουσας τάξης στην προσπάθειά τους να παραπλανούν και να χειραγωγούν, επί μακρόν, το λαό, προβάλλοντας σαν «μεγάλες διαφορές» κάποιες ανούσιες διαχειριστικές παραλλαγές τους. Και από την άλλη, να εξασφαλιστεί ένα ικανό χρονικό διάστημα λαϊκής ανοχής - προσμονής, αναμονής, υπομονής - προς τη νέα κυβέρνηση, ώστε να της δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα να οργανωθεί, να συντονιστεί και να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα προετοιμασίας για την εφαρμογή μιας ακόμα πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής. Και, ήδη, άρχισε να στήνεται το, παλαιόθεν, γνωστό σκηνικό «παραλαβής καμένης γης», ως δικαιολογία και δικαιολόγηση της επερχόμενης καταιγίδας αντιλαϊκών μέτρων.

Για να πείσουν οι προπαγανδιστές ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι «το κάτι άλλο», προβάλλουν μερικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της, τα οποία - όπως υποστηρίζουν - δείχνουν πως είναι «φρέσκια και ικανή». Ως προς τη φρεσκάδα της, επικαλούνται, με έμφαση, ότι συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί και πολλές γυναίκες, «όλοι με νέες ιδέες και πολλή όρεξη για δουλειά». Ως προς την ικανότητα, σημειώνουν, ιδιαίτερα, ότι στο κυβερνητικό σχήμα, εκτός των παλαιών και δοκιμασμένων στελεχών, μετέχουν πολλοί νέοι, οι οποίοι είναι σπουδαγμένοι και, μάλιστα, στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Εντέχνως και εκ του πονηρού επιχειρούν να περάσουν την πεπλανημένη και παραπλανητική αντίληψη ότι «μια φρέσκια και ικανή κυβέρνηση θα λειτουργήσει, εκ προοιμίου και οπωσδήποτε, για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων και υπέρ των λαϊκών συμφερόντων». Λες και δεν παίζει κανένα ρόλο ότι κι αυτή η κυβέρνηση - όπως όλες, άλλωστε, οι κυβερνήσεις που λειτουργούν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος - έχει σαφή ταξικό προσδιορισμό και συγκεκριμένο πολιτικό προορισμό. Λες και είναι «ήσσονος σημασίας» το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της αστικής τάξης και ως εκ τούτου, όσες «ανανεώσεις» κι αν κάνει κι όσες «μεταμφιέσεις» κι αν υποστεί, δεν πρόκειται ν' αλλάξει το αντιλαϊκό του πρόσωπο.

Οι εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα, ανεξαρτήτως από το τι ψήφισαν στις εκλογές, δεν πρέπει, επ' ουδενί, να παρασυρθούν από αυτή την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα. Δεν έχουν κανένα λόγο να δείξουν καμία ανοχή, να δώσουν την παραμικρή «περίοδο χάριτος» στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Διότι και αυτή η κυβέρνηση, εκ πολιτικού χαρακτήρος και λόγω ταξικής αποστολής, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσει σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, πρακτική και προοπτική. Και αν αποδειχτεί «καλύτερη από τις προηγούμενες», δε θα είναι καλύτερη για το λαό, αλλά καλύτερη για την πλουτοκρατία...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ