Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το ντιμπέιτ και ο «διάλογος»...

Την πρόταση να γίνει ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών για να καταγραφούν οι απόψεις των κομμάτων σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση κατέθεσε τις προάλλες ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής αφέλειας. Ούτε πηγάζει από το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός γύρω από τις θέσεις των κομμάτων. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στα προγράμματα και στις δημόσιες συζητήσεις στη Βουλή, στις ανοιχτές συγκεντρώσεις και στις κάθε είδους διακηρύξεις, οι θέσεις του κάθε κόμματος είναι καταγεγραμμένες. Αλλο πράγμα είναι ο τρόπος και η προπαγάνδα με τα οποία, η ΝΔ προηγούμενα και το ΠΑΣΟΚ σήμερα, προσπαθούν να πλασάρουν την αντιδραστική τους πολιτική. Αλλά αυτή η προπαγάνδα δεν είναι κάτι που θα λείψει από οποιοδήποτε ντιμπέιτ. Κάθε άλλο μάλιστα. Οπως έχουν αποδείξει και οι προηγούμενες τέτοιες διαδικασίες, το όλο σκηνικό στήνεται με τρόπο τέτοιο ώστε να συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες και η στόχευση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Ομως, ακόμα και αν δεν ίσχυαν όλα τα παραπάνω, υπάρχει ένας αδιάψευστος μάρτυρας των θέσεων κάθε κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση: Η πείρα των εργαζόμενων από τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (Σιούφας, Σουφλιάς, σχέδιο Γιαννίτση, Ρέππας, Πετραλιά). Οπως και η πείρα από τη στάση που κράτησε καθένας από τους εταίρους του δικομματισμού όταν ο άλλος σαν κυβέρνηση νομοθετούσε τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Τι λέει αυτή η πείρα; Οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διαχρονικά και ακολουθώντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, αύξησαν τα όρια ηλικίας, μείωσαν τις συντάξεις, ξεζούμισαν τα Ταμεία με ρυθμίσεις και χαριστικές προσφορές στους μεγαλοεργοδότες (βλέπε αποθεματικά), ιδιωτικοποίησαν την Υγεία και την Πρόνοια, καθιέρωσαν την ανασφάλιστη εργασία των νέων, κατακρεούργησαν τις εργασιακές σχέσεις, γεγονός που έχει άμεση αντανάκλαση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζόμενων, κύρια νέων, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε τι εξυπηρετεί πραγματικά η πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, σχολιάζοντας την πρόταση Τσίπρα: «Οι προτάσεις που κατατίθενται (...) είναι ευπρόσδεκτες. Εμείς, είμαστε ακριβώς αυτοί, οι οποίοι θέλουμε να υπάρχει συζήτηση πάνω σε μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το Ασφαλιστικό». Τη «συζήτηση» λοιπόν επιδιώκει η κυβέρνηση, που στη δική τους γλώσσα ταυτίζεται με τον «κοινωνικό διάλογο», για να δημιουργείται η αίσθηση της συναίνεσης στα αντιδραστικά σχέδια και τελικά οι εργαζόμενοι να... κάθονται στ' αυγά τους. Τώρα δηλαδή που προβάλλει η ανάγκη, η εργατική τάξη να μην αφήσει την κυβέρνηση και την εργοδοσία να πάρουν ανάσα από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες, κόντρα στην πολιτική που προαποφάσισαν στην ΕΕ και έχει τη συμφωνία της ΝΔ, στα πλαίσια της «στρατηγικής της Λισαβόνας», ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά βοηθάει την κυβέρνηση, προτείνοντας ντιμπέιτ. Την ίδια μάλιστα στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει την έναρξη «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, έχοντας ήδη αποφασίσει και περιγράψει τις επερχόμενες ανατροπές. Αυτή είναι η «προγραμματική αντιπολίτευση» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες και απαιτητικές, από τη σκοπιά των αναγκαίων ταξικά προσανατολισμένων αγώνων, καλό είναι οι εργαζόμενοι να έχουν τα μάτια τους τετρακόσια.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ