Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Θέλουν το λαό συνένοχο

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού και συσκότισης των πραγματικών αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης, εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους. Ενας απ' αυτούς είναι και η σύσταση με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής του λεγόμενου «Λογαριασμού Αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημοσίου χρέους», τον οποίο η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ προτρέπουν άπαντες να τροφοδοτήσουν. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στόχο έχει να συγκαλύψει τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα ελλείμματα και τα χρέη. Να κρύψει ότι αυτά είναι απότοκα μιας πολιτικής που διαχρονικά μπουκώνει το κεφάλαιο με ζεστό χρήμα, ελαφρύνσεις και προνόμια.

Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη έχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης και υποταγής των εργαζομένων. Να ποτίσει τις λαϊκές συνειδήσεις με το ιδεολόγημα ότι όλοι φταίμε για την κρίση και πρέπει όλοι να συμβάλουμε για το ξεπέρασμά της. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι καθαρή πρόκληση να προτρέπονται ο συνταξιούχος και ο μισθωτός, οι ίδιοι που στο όνομα της κρίσης κυριολεκτικά τσακίζονται, να «τσοντάρουν» και τον οβολόν τους. Την ίδια ώρα, τα ιλιγγιώδη κέρδη της πλουτοκρατίας, αυτά που ευθύνονται για την κρίση, παραμένουν άθικτα και συνεχίζουν να ενισχύονται με νέα μέτρα - λαιμητόμο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Το ΚΚΕ διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με την πρωτοβουλία για την ίδρυση του «Λογαριασμού Αλληλεγγύης», σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, που έσπευσαν να συνδράμουν την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα της κυβέρνησης και το σχέδιο ενοχοποίησης του λαού για την κρίση.

Η υποκριτική και επικίνδυνη στάση τους επιβεβαιώνεται και από ένα ακόμα στοιχείο. Το ΚΚΕ, σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης, είχε προτείνει και με κάθε ευκαιρία επανέφερε την πρότασή του για δραστική μείωση των αποδοχών των βουλευτών και κατάργηση των επιπλέον απολαβών όσων συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής και άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Πρότεινε ακόμα την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται απ' τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Η πρόταση απορρίπτεται μετά βδελυγμίας από τα κόμματα εκείνα που σήμερα εμφανίζονται να καταθέτουν ένα μικρό μέρος από τους μισθούς των βουλευτών τους στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης, για να ελαφρύνουν δήθεν τον προϋπολογισμό της Βουλής και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του χρέους.

Το διαφημιστικό σλόγκαν του «Λογαριασμού Αλληλεγγύης» είναι δηλωτικό του τι επιδιώκεται με αυτήν την πρωτοβουλία: «Αγαπάμε την Ελλάδα, στηρίζουμε την Ελλάδα»! Αναφέρεται στην «Ελλάδα» της πλουτοκρατίας, που απομύζησε τον ιδρώτα του λαού και καρπώθηκε τον πλούτο που παράχθηκε απ' αυτόν. Η «άλλη» Ελλάδα, αυτή του εργαζόμενου λαού είναι που δεν πρέπει να πτωχεύσει. Γι' αυτό και οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου έχουν κάθε συμφέρον, όχι μόνο να μην αποδεχτούν την κατηγορία του συνένοχου στην κρίση και να συνδράμουν με νέες θυσίες στο ξεπέρασμά της, αλλά να οικοδομήσουν με την πάλη τους τα θεμέλια μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας, λαϊκής, που θα σηματοδοτήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με αποκλειστικό γνώμονα τις δικές τους σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ