Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Περί «συμφερόντων»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, ασπάστηκε και δημόσια την αντιδραστική θεωρία, ότι δήθεν «το συμφέρον των εργαζομένων είναι να βγάζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις πολλά κέρδη»! Στα πλαίσια αυτά, τον ακούσαμε τον κύριο Γιάννο, να παραδίδει μαθήματα πολιτικής οικονομίας στους εργαζόμενους, για το πώς «θα» πάει καλύτερα η ελληνική οικονομία, πώς «θα» αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, αλλά και για το «ποιο είναι το δικό τους συμφέρον».

Υπεραμυνόμενος, λοιπόν, της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, την υλοποίηση της οποίας έχει αναλάβει ο ίδιος, ακούσαμε τον Γ. Παπαντωνίου να υπεραμύνεται της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να στηρίζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις με το εξής επιχείρημα: «Απλά - υποστήριξε ο "σοσιαλιστής" Γ. Παπαντωνίου - η ισχυρή επιχείρηση είναι εκείνη που πληρώνει τους καλύτερους μισθούς, δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις δουλιάς, δημιουργεί τα περισσότερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργεί τα μεγαλύτερα περιθώρια για στήριξη του κοινωνικού κράτους».

Ολα τα παραπάνω, τα είπε ο Γ. Παπαντωνίου, για να δικαιολογήσει τα νέα προνόμια που σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες επιχειρήσεις - μείωση φορολογίας κερδών, περισσότερες κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μεγαλύτερη ασυδοσία στις απολύσεις προσωπικού κλπ.- με τη νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων για «πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις», που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή στο όνομα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και μείωσης της ανεργίας. Και αφού εξωράισε όσο μπορούσε το προφίλ των μεγάλων επιχειρήσεων, έδωσε και τα... ρέστα, άφησε να εννοηθεί ότι τα συμφέροντα τα εργαζομένων είναι ταυτόσημα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως «στη σύγχρονη οικονομία, σε ορισμένα θέματα το συμφέρον του εργαζόμενου συγκλίνει με το συμφέρον της επιχείρησης»...

Πρόκειται για ασύστολα, προκλητικά και συνειδητά ψέματα. Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς αυτούς, οι εργαζόμενοι, γνωρίζουν πολύ καλά, πως τα συμφέροντά τους είναι ριζικά αντίθετα με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων για τον εξής βασικό λόγο. Τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων είναι να αυξάνουν τα κέρδη και τα υπερκέρδη τους, με την εκμετάλλευση και υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Στα πλαίσια αυτά, οι επιχειρήσεις προσπαθούν, αξιοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα: Πρώτον, να παράγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με όσο γίνεται λιγότερο προσωπικό. Δεύτερον, να δίνουν όσο γίνεται μικρότερους μισθούς και μεροκάματα. Τρίτον, να απολύουν, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς, όσους και όποιους εργαζόμενους θέλουν. Τέταρτον, να πληρώνουν όσο γίνεται λιγότερους φόρους, να φοροδιαφεύγουν, να φοροκλέβουν, εισφοροδιαφεύγουν ή ακόμη να μην πληρώνουν τα δάνεια, που είχαν πάρει από κρατικές τράπεζες. Πέμπτον, να επενδύουν όπου οι ίδιοι κρίνουν περισσότερο αποδοτικά τα κέρδη τους και όχι κατ' ανάγκη στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των επιχειρήσεων, καθώς γνωρίζουν πως όσο περισσότεροι άνεργοι υπάρχουν τόσο φτηνότερα πληρώνουν την εργατική δύναμη.

Ετσι δεν είναι, κύριε υπουργέ; Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν, να είναι ταυτόσημα τα συμφέροντα των εργαζομένων και των μεγάλων επιχειρήσεων, όταν την τελευταία δεκαετία τα κέρδη τους αυξάνονται με ρυθμούς τριψήφιους και τετραψήφιους και οι μισθοί των εργαζομένων με μονοψήφιο αριθμό;

Το μόνο που μπορεί να πει κανείς, στον επί των Οικονομικών υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη, είναι ότι άξιος ο μισθός του. Και η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσαν να δώσουν οι εργαζόμενοι, είναι να συσπειρωθούν και να αντιπαραθέσουν στο μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων - ολιγαρχίας του πλούτου, το δικό τους μέτωπο και να αγωνιστούν μαζί με τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους για τη ματαίωση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ