Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τρόμος επίσημης «προστασίας»

Επιχειρήσεις - «σκούπα» στα νυχτερινά κέντρα, από άνδρες των ΜΑΤ, της Ασφάλειας και των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, πρόσθετα νομοθετικά μέτρα και άλλα παρόμοια, προτείνει και θα αποφασίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, όπως προκύπτει από συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα. Η αφορμή, το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», με συνεχείς δολοφονίες «ανθρώπων της νύχτας». Ως το πιο ειδεχθές έγκλημα, χαρακτήρισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης αυτές τις δολοφονίες, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την αναγκαιότητα ολοένα και περισσότερων κατασταλτικών μέτρων. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο. Το πρόβλημα βρίσκεται στη μη επαρκή καταστολή, τόσο από την άποψη της νομοθεσίας, όσο και από την άποψη των κατασταλτικών μηχανισμών;

Πράγματι, η υπόθεση «δολοφονίες για τέτοιο ξεκαθάρισμα τέτοιων λογαριασμών», σε τέτοια ένταση και έκταση, μπορεί να μην ήταν εμφανής σ' αυτές τις διαστάσεις στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι μια πραγματικότητα, που για την αμερικανική καπιταλιστική κοινωνία είναι συνυφασμένη με την ίδια της την ύπαρξη και την υπόσταση, κάνει και εδώ την εμφάνισή της. Αλλά το πρόβλημα, την αντιμετώπιση του οποίου επιδιώκει η κυβέρνηση με την ολοένα και αυξανόμενη ένταση της καταστολής, δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσει, όπως και την ίδια την εγκληματικότητα συνολικά.

Αλλωστε, ένα φαινόμενο κοινωνικό, σύμφυτο με τον καπιταλισμό, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στον ίδιο τον τρόπο ζωής που διαμορφώνει η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η ατομική ιδιοποίηση του πλούτου από μια χούφτα ισχυρούς πλουτοκράτες, έχει και την τυπικά παρασιτική «αντικοινωνική» του μορφή. Που μπορεί να θεωρείται ως αποδιοπομπαία φαινομενικά και αποκρουστική για το σύστημα, αλλά που το ίδιο, όσα μέτρα και αν πάρει ή λέει ότι θέλει να πάρει, ξέρει πως στη «ζούγκλα» που διαμορφώνει, το ατομικό όφελος, το κέρδος, η κλοπή του πλούτου, που παράγουν οι πολλοί, από τους λίγους, αντικειμενικά οδηγεί στο «ο θάνατός σου η ζωή μου». Και αυτό όταν είναι «νόμιμο», με την έννοια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, λύνεται μέσω των νόμων της αγοράς. Μόνο που η αγορά έχει ανάγκη και από «απαγορευμένους καρπούς», για τους ίδιους τους ισχυρούς. Και τότε βεβαίως, αυτοί ως απαγορευμένοι, άρα και μη νόμιμοι, μπορεί να μπαίνουν στην αγορά, αλλά τυπικά έξω από τους νόμους της. Μόνο που εδώ πλέον το «ο θάνατός σου η ζωή μου», μπορεί να λύνεται και με φυσικό τρόπο.

Κοινωνικές οι ρίζες του εγκλήματος λοιπόν, αλλά σ' αυτήν την κοινωνία δεν ξεριζώνονται. Γι' αυτό και η καταστολή συνεχώς γιγαντώνεται και μαζί της το έγκλημα, λες και αλληλοτρέφονται.

Ετσι, οι επιχειρήσεις - «σκούπα» έχουν ενταθεί. «Σκούπα» για τους διπλά καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους αλλοδαπούς εργάτες, στο όνομα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Ενταση των φαινομένων, του χωρίς διάκριση αστυνομικού κυνηγητού, ακόμη και βίας. Γιγάντωση των μηχανισμών καταστολής με την κρατική αστυνομία, τις δημοτικές αστυνομίες, τις ιδιωτικές αστυνομίες, τις ευρωαστυνομίες, τους διάφορους φρουρούς κλπ.

Και έτσι, από τη δημιουργία της ψυχολογίας του φόβου από το έγκλημα, περνάμε στην ψυχολογία του τρόμου της κρατικής καταστολής. Αυτή, βεβαίως, είναι επίσημη και, μάλιστα, στο όνομα της προστασίας. Τέτοιες ανθρώπινες συνειδήσεις θέλουν να διαμορφώνουν, αυτές που θα μαθαίνουν να ζουν στην «ήσυχη» υποταγή του τρόμου της προστασίας από τους προστάτες των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Γιατί οι κατασταλτικοί μηχανισμοί είναι προσανατολισμένοι στην καταστολή του λαϊκού κινήματος, που αντιστέκεται και αμφισβητεί τη σάπια κοινωνία των πλουτοκρατών. Γιατί, λοιπόν, να μη δημιουργούν συνθήκες πρόληψης της ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων; Σ' αυτό αποσκοπεί η ψυχολογία του φόβου των επίσημων προστατών από το έγκλημα, που αναπαράγει το σύστημά τους, αλλά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.


Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ