Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η προπαγάνδα περί «διαφάνειας»

«Εχω κατ' επανάληψη διατυπώσει την άποψη πως η κρίση αυτή δεν είναι παρά η πλέον φανερή - και επικίνδυνη βεβαίως - εκδήλωση βαθύτερων αίτιων (...) Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους, του δημόσιου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα και, βεβαίως, από την ίδια τη διαφθορά (...) Η οικονομική κρίση που ζήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο στην Wall Street είχε και αυτή σε μεγάλο βαθμό ρίζα στην αδιαφάνεια της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δημιούργησε και τα λεγόμενα "τοξικά ομόλογα" και πολλές άλλες "καινοτόμες" πρακτικές».

Τα παραπάνω - ανάμεσα σε άλλα - είπε προχτές ο Γ. Παπανδρέου, στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα η «Διεθνής Διαφάνεια». Είναι φανερή η επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει την καπιταλιστική κρίση στην «αδιαφάνεια» που γενικόλογα διαπιστώνεται στην Ελλάδα και αλλού. Τι λένε; Για τα ελλείμματα και την κρίση δε φταίει το κεφάλαιο, τα συσσωρευμένα κέρδη του και οι ληστρικές παροχές σε χρήμα και προνόμια από τις κυβερνήσεις προς την πλουτοκρατία, αλλά ευθύνεται η «αδιαφάνεια». Αρα, ο λαός πρέπει να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά μέτρα και να συνδράμει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει δήθεν τη διαφάνεια, γιατί με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται η κρίση και οι αιτίες που τη δημιούργησαν.

Είναι προκλητικοί και επικίνδυνοι. Την κρίση δεν τη δημιούργησε καμιά αδιαφάνεια. Ούτε πρόκειται να αποτραπεί η επόμενη καπιταλιστική κρίση, όσα μέτρα κι αν πάρει η όποια κυβέρνηση για την ενίσχυση δήθεν της διαφάνειας. Ο Γ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «αδιαφάνεια» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ζητάει κανόνες. Κρύβει ότι το 2001, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που έκανε κολεγιά με την «Γκόλντμαν Σακς» και πήρε ένα δισ. δολάρια για να παρουσιάσει έλλειμμα μικρότερο από εκείνο που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ και να μπει στην ΟΝΕ. Μέσα σε μια νύχτα, η σημερινή κυβέρνηση βάφτισε «συνήθη πρακτική» τη συγκεκριμένη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας ότι η διαφάνεια στον καπιταλισμό είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της «Ζήμενς», τις μίζες της οποίας προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ προσπάθησε να νομιμοποιήσει ο αντιπρόεδρο της σημερινής κυβέρνησης, όταν ξέσπασε το υπαρκτό σκάνδαλο. Σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, τα «δωράκια» των πολυεθνικών προς τις κυβερνήσεις είναι σύννομα, δείχνοντας τη σαπίλα του καπιταλισμού και τη σύμφυση του κεφαλαίου με τα κόμματά του. Αν η κρίση προήλθε από την αδιαφάνεια, τότε γιατί όλα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για το ξεπέρασμά της - όπως λέει - στρέφονται ενάντια στο λαό και προβλέπουν περισσότερα προνόμια για το κεφάλαιο; Είναι ψεύτες. Η κυβέρνηση έχει αντιλαϊκή στρατηγική. Αυτή πρέπει να στοχοποιήσει με την πάλη του ο λαός, αποκρούοντας την προπαγάνδα που θέλει να τον κάνει συνένοχο σε μια κρίση για την οποία δεν έχει καμιά ευθύνη.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ