Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τι είδους «ανάπτυξη» εννοούν;

Η αστική προπαγάνδα επιστρατεύει ακόμα και τα πιο χυδαία επιχειρήματα προκειμένου να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση για να γίνει αποδεκτό το άγριο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε την Κυριακή, με τις λιγότερες συνέπειες για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Τα παπαγαλάκια της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, με την ίδια ένταση, ζητούν «ανάπτυξη» για να «πάει μπροστά ο τόπος». Λένε: «Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ανάπτυξη. Οι αποκρατικοποιήσεις, οι τουριστικές και λοιπές επενδύσεις σε ακίνητα μεγάλης κλίμακας και οι επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας (πράσινη ανάπτυξη κλπ.) είναι οι τομείς στους οποίους μπορεί να στηριχθεί ένα αποδοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης» (Στ. Ψυχάρης στο «ΒΗΜΑ»). Για ποια ανάπτυξη μιλούν και για ποιον; Για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλίων και των κερδών τους. Που περιμένουν πώς και πώς να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με χρήμα για να τους το δώσουν δανεικό και αγύριστο προκειμένου να επενδύσουν. Για την ανάπτυξη των καπιταλιστών, που περιμένουν να τους παραχωρήσουν ό,τι έχει απομείνει ακόμη σε κρατική ιδιοκτησία μαζί με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που κάνουν σχεδόν τζάμπα τον εργάτη για να αυξάνεται η εκμετάλλευση. Για την ανάπτυξη που ξεκληρίζει το φτωχό αγρότη από τη γη του για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις αγροτουρισμού ή οι επιχειρήσεις των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κι ας καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή της χώρας σε βάρος όλου του λαού. Για την ανάπτυξη που πετά στο δρόμο της ανεργίας τους αυτοαπασχολούμενους, αφού δεν αντέχουν τον αδυσώπητο ανταγωνισμό της αγοράς.

Μήπως οι επενδύσεις των επιχειρηματιών στην Ενέργεια θα ...προσφέρουν καλά μεροκάματα στους εργαζόμενους ή μήπως θα προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλή τιμή για τους εργάτες και τη λαϊκή οικογένεια; Μήπως οι κατασκευαστικές εταιρείες θα κατασκευάσουν λαϊκές κατοικίες για να μπορεί ο εργάτης να μένει με την οικογένειά του σε σπίτι με φτηνά ενοίκια; 'Η μήπως θα κάνουν έργα υποδομής σε όφελος του λαού, όπως π.χ. αντιπλημμυρικά; Μήπως θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και των μεροκάματων πείνας των οικοδόμων; Μήπως οι αποκρατικοποιήσεις θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας; Ας ρωτήσουν καλύτερα τους απολυμένους της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ» και άλλων πρώην ΔΕΚΟ για την τύχη που είχαν χιλιάδες εργαζόμενοι που απολύθηκαν...

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προσφέρουν μια τεράστια δυνατότητα στους καπιταλιστές που θα επενδύσουν. Με την τιμή της εργατικής δύναμης που θα έχει πέσει κατακόρυφα, τα μεροκάματα πείνας, την κατάργηση του βασικού μισθού, την αύξηση των ορίων απολύσεων και κατά συνέπεια με τη μόνιμη απειλή και εκβιασμό της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους, οι εργάτες θα βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Και ακριβώς για αυτό το λόγο οι κεφαλαιοκράτες θα πλουτίζουν. Τέτοια ανάπτυξη εννοούν. Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, απέναντι σε όλα αυτά, να παλέψουν για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης χωρίς καπιταλιστές. Με γνώμονα την κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ