Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Χαλκεύουν νέα δεσμά

Αλλαγές στην ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι οποίες θα πλήττουν ατομικές ελευθερίες, συμφωνίες δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, με τις οποίες ο βορειοατλαντικός... σύμμαχος θα εισχωρεί στο ποινικό σύστημα της χώρας μας, ενώ οι διωκτικές του αρχές θα «συνεργάζονται» με τις ελληνικές. Συμφωνία Σένγκεν που αφορά το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ενίσχυση, ποσοτική και ποιοτική, των κατασταλτικών μηχανισμών. Κρίκοι μιας αλυσίδας που θα δεθεί θηλιά στο λαϊκό κίνημα. Τώρα που αναμένονται τα μποφόρ των λαϊκών αγώνων. Τώρα που τα μέτωπα του εργασιακού, του ασφαλιστικού, της υγείας, της παιδείας είναι ανοιχτά. Τώρα που το καπιταλιστικό σύστημα αναδιαρθρώνεται, εξοπλίζεται με τα όπλα εκείνα που στοχεύουν να ποδηγετήσουν όσους δε συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις...

Τον επόμενο μήνα σε αυτήν την αλυσίδα θα προστεθεί και ο τελευταίος κρίκος της. Η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Πρόσχημα είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Οταν το διεθνές οργανωμένο έγκλημα «ξεπλένει» τα χρήματά του στις μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες, οι διωκτικές αρχές των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κάνουν «τα στραβά μάτια». Οταν από τη μια οι χώρες αυτές συνεργάζονται με οργανώσεις που χαρακτήριζαν τρομοκρατικές για να επιβάλλουν την... ειρήνη, όπως με τον UCK στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και από την άλλη χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικά τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα. Αλλωστε και στη χώρα μας Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε «τρομοκρατικές» τις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις κατά της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του.

Μια συμφωνία που οι ελαστικοί της όροι θα επαναπροσδιορίζονται ανάλογα με τις διαθέσεις των δυο συμβαλλόμενων μερών. Θα προβλέπεται η σύσταση ομάδας εργασίας που θα υλοποιεί το πρωτόκολλο συνεργασίας και θα εξετάζει και την ανάγκη σύναψης συμπληρωματικών πρωτοκόλλων για να γίνει πιο... αποτελεσματική η συνεργασία.

Ενας άλλος κρίκος, οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, είναι έτοιμος. Αναμένεται, μόνο, η επικυρωτική ψήφος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν το χτύπημα του θεσμού των ενόρκων με τη θεσμοθέτηση ειδικών δικαστηρίων που θα εκδικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας και θα αποτελούνται μόνο από δικαστές. Επίσης καταργούνται προστατευτικές διατάξεις και επιτρέπονται έρευνες σε σπίτια, καθώς και συλλήψεις υπόπτων χωρίς τους υφιστάμενους περιορισμούς. Στο δικαστήριο θα λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικά στοιχεία ακόμη και εκείνα που έχουν ληφθεί παράνομα, καθώς και το περιεχόμενο καταθέσεων όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατικής δράσης. Ετσι μια παλιά αρχή του δικαιικού συστήματος, «ένοχος, ένοχον, ου ποιεί», καταπατείται.

Τα μέτρα αυτά έχουν καταδικαστεί από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, που τονίζει ότι το ελληνικό δίκαιο προσφέρει με πληρότητα τη δυνατότητα αναζήτησης ενόχων, οριοθέτηση ευθύνης και κατάγνωση ποινής σε όσους κριθούν υπαίτιοι εγκληματικών - τρομοκρατικών πράξεων. Ο κρίκος της «δικαστικής συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ, που έχει κυρωθεί από τη Βουλή, προβλέπει ότι αρκεί και μόνον οι ΗΠΑ να θεωρούν μια πράξη αξιόποινη, για να σπεύσει η Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους, ακόμα και αν στη χώρα μας η πράξη για την οποία κατηγορείται κάποιος, δε θεωρείται αξιόποινη. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τη λήψη καταθέσεων, τη μεταφορά κρατουμένων και μια σειρά άλλες ενέργειες που δείχνουν ότι τα διωκτικά όργανα των ΗΠΑ εισχωρούν στο ελληνικό ποινικό νομικό σύστημα.

Υπό αυτό το πρίσμα η εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα δραστηριότητα του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, μόνο για καλό δεν είναι.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ