Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ποινικοποιούν την απεργία

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει επανειλημμένα απαιτήσει να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος της πολιτικής επιστράτευσης. Στις 5 του Απρίλη 2006 κατέθεσε και πρόταση νόμου, απαιτώντας να αρθεί «η πολιτική επιστράτευση του ν.δ.17/1974 (...), το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα που αξιοποιείται για να κηρυχτούν καταχρηστικές και παράνομες οι απεργίες, το άρθρο 247 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιεί την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων».

Ανάλογα αιτήματα είχε συμπεριλάβει το ΚΚΕ και στο πλαίσιο των προτάσεων που είχε καταθέσει από το 1997, για την επικείμενη τότε αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ κατατέθηκε την περίοδο που βρισκόταν ακόμα σε ισχύ η πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, η δεύτερη μέσα σε έξι χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (2002) και της ΝΔ (2006).

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιστράτευσε τους ναυτεργάτες στις 21/2/2006, μετά από δέκα μέρες σκληρής απεργιακής μάχης, για το δικαίωμα στη δουλειά και για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ναυτική εκπαίδευση. Με οργανωτές τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και την αλληλεγγύη χιλιάδων ακόμα εργαζομένων, οι ναυτεργάτες κουρέλιασαν τα χαρτιά της επιστράτευσης και γύρισαν στα πόστα τους με ψηλά το κεφάλι. Αφησαν παρακαταθήκη στο κίνημα τη σημασία της ανυπακοής στα αντιδραστικά νομοθετήματα, που στόχο έχουν να συνθλίψουν το δικαίωμα στην απεργία. Παρά την αναστολή της απεργίας, η κυβέρνηση κράτησε σε ισχύ την επιστράτευση των ναυτεργατών για έναν ολόκληρο χρόνο (!), μέχρι την 1/2/2007, δείχνοντας το φόβο της για τον απεργιακό αγώνα και το δίκιο των εργατών της θάλασσας.

Η χρήση και η παρατεταμένη ισχύς της πολιτικής επιστράτευσης επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες του ΚΚΕ ότι αυτή αποτελεί εργαλείο στα χέρια των αστικών κυβερνήσεων για να περιστέλλουν το δικαίωμα στην απεργία και να εκβιάζουν τους εργαζόμενους. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι η φραστική «προστασία» της απεργίας από το Σύνταγμα είναι κενό γράμμα. Οποιος απεργιακός αγώνας καταφέρει να ξεφύγει από τις δαγκάνες της αστικής Δικαιοσύνης, που κρίνει παράνομες 9 στις 10 απεργίες, πέφτει πάνω στο νόμο για την πολιτική επιστράτευση. Σε συνθήκες μονοπωλιακής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το νομικό οπλοστάσιο του αστικού κράτους δεν μπορεί παρά να θωρακίζει τα συμφέροντα της τάξης που υπηρετεί.

Στη συζήτηση που έγινε τον Ιούλη του 2006 στη Βουλή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης. Το 2007, ξεμπροστιασμένη από την παλικαριά των ναυτεργατών, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να τροποποιήσει το νόμο για την πολιτική επιστράτευση, χωρίς να αλλάζει σε τίποτα την ουσία. Το νόμο που φτιάχτηκε τότε (3536/07) χρησιμοποίησε τις προάλλες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να επιτάξει τα φορτηγά και να επιστρατεύσει τους οδηγούς, με στόχο να περάσει η απελευθέρωση που επιταχύνει τη μονοπώληση του κλάδου. Μάλιστα, όπως η ΝΔ έτσι και το ΠΑΣΟΚ κρατάει σε ισχύ την επίταξη και την επιστράτευση, παρά τη λήξη της απεργίας. Ο ένας φτιάχνει τους νόμους για λογαριασμό του άλλου. Υπηρετούν και οι δύο το μεγάλο κεφάλαιο. Επιβεβαιώνεται ότι η εξουσία του είναι αυτή που πρέπει να μπει στο στόχαστρο για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών και μεσαίων αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ