Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ηρθε η σειρά μας

«Αντίο Σίδνεϊ, καλημέρα Αθήνα», λοιπόν, που σημαίνει... «ήρθε η σειρά μας». Και δεν πρέπει απλά να περιμένουμε την «επόμενη μέρα» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν θα γίνει ο λογαρισμός, αλλά να παρέμβουμε αγωνιστικά και αποφασιστικά για να ελαχιστοποιήσουμε τις πολύπλευρες και μακροπρόθεσμες αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το λαό, τη νεολαία και ολόκληρη τη χώρα.

Μπορεί η τραγωδία της Πάρου να εμπόδισε τη διοργάνωση πανηγυρικών εκδηλώσεων, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι από τώρα και στο εξής ο «βομβαρδισμός» του ελληνικού λαού με ιδεολογήματα περί «εθνικής υπόθεσης» και ψευτοεπιχειρήματα περί ανάπτυξης, λόγω διοργάνωσης των αγώνων, «αντιμετώπισης της ανεργίας», «διεθνούς προβολής της χώρας μας», «καταλυτικών αλλαγών στην Αθήνα» κλπ. κλπ. θα εντείνεται όσο περνάει ο καιρός. Και αυτό γιατί, η επίτευξη, αν όχι συναίνεσης, τουλάχιστον ανοχής του λαού σε όσα προωθούν, είναι απαραίτητο να συσκοτίσουν την πραγματική διάσταση του εγχειρήματος και τις επιδιώξεις, τόσο του «μεγάλου αφεντικού» που λέγεται Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών εκφραστών του.

Θέλουν δηλαδή να κρύψουν ότι:

  • Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα κοστίσει πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές και βέβαια ο ελληνικός λαός «θα πληρώσει το μάρμαρο» και ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις θα κερδοσκοπήσουν ασύστολα.
  • Με πρόσχημα τους αγώνες, η άρχουσα τάξη θα επιταχύνει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί. Οχι μόνο «εργασιακή ειρήνη», για την έγκαιρη εκτέλεση των έργων, αλλά εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως ήδη είναι έτοιμη να αποδεχτεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ.
  • Για χάρη της «ασφαλούς τέλεσης των αγώνων» και αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», θα νομιμοποιηθεί και θα ενταθεί η κρατική βία και καταστολή.
  • Το περιβάλλον της Αττικής θα επιβαρυνθεί δραματικά και ολόκληρες περιοχές, τα «φιλέτα» της Αττικής, θα εκχωρηθούν στο μεγάλο κεφάλαιο για εκμετάλλευση μετά την Ολυμπιάδα, με ταυτόχρονη δημιουργία των «κοσμοπολίτικων κέντρων».
  • Οσο για τυχόν κέρδη από την ανάπτυξη του αθλητισμού την τετραετία που έρχεται,
  • η βιτρίνα του ακριβοπληρωμένου πρωταθλητισμού και των μεθόδων που χρησιμοποιεί, δεν αφήνει περιθώρια.

Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της ΔΟΕ, οι αγώνες της πλήρους εμπορευματοποίησης, των αναβολικών, του τηλεοπτικού υπερθεάματος και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν έχουν καμιά σχέση με τα ιδανικά και τις αξίες του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ειρήνης. Αντίθετα, είναι ταυτισμένοι πλήρως με τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βιοτικό επίπεδο του λαού, την πολιτιστική ζωή και το περιβάλλον.

Οι συσχετισμοί δύναμης και η δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος θα καθορίσουν το αν και σε ποιο μέτρο θα γίνουν τα παραπάνω. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, η νεολαία, οι επιστήμονες και οι φορείς τους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις μπορούν, με τη δράση τους, να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Μπορούν να στήσουν ένα Μέτωπο ενάντια σε αυτές τις επιλογές.


Παναγιώτης ΡΑΜΜΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ