Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο λαός με τη δική του φωνή

Η κλιμάκωση της επίθεσης των αστικών ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, στο ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα αποκαλύπτει ανάγλυφα το ρόλο τους: Αποτελούν προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης. Ανήκουν σε καπιταλιστές, σε επιχειρηματικούς ομίλους. Υπάρχουν και λειτουργούν όχι για να προάγουν την ενημέρωση του λαού, αλλά για να προβάλλουν εκείνες τις ειδήσεις που επιλέγει το κεφάλαιο - θάβοντας παράλληλα ειδήσεις, όπως, για παράδειγμα, οι πολύμορφες κινητοποιήσεις που διοργάνωσε προχτές το ΠΑΜΕ. Ειδικότερα, λειτουργούν για να προβάλλουν αυτές τις ειδήσεις, έτσι σχολιασμένες και «φτιαγμένες», ώστε να εξυπηρετούνται οι απώτεροι στόχοι της πλουτοκρατίας. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσει ο λαός, όχι μόνο για να φιλτράρει το κάθε «ρεπορτάζ», γνωρίζοντας ότι αποτελεί έκφραση της προπαγάνδας του κεφαλαίου, αλλά και για να επιλέγει για την ενημέρωσή του τη δική του φωνή: Τον «Ριζοσπάστη» και τον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό «902».

Δεν είναι ούτε πρωτόγνωρη, ούτε τυχαία η επίθεση της πλουτοκρατίας μέσω των αστικών ΜΜΕ στο ΚΚΕ, στο ΠΑΜΕ και τις πρωτοβουλίες και δράσεις του λαϊκού κινήματος, γενικότερα. Τα τελευταία «κρούσματα», η διαστρέβλωση των δηλώσεων της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις των γιατρών από το σταθμό «ΜΕΓΚΑ» και τα «ρεπορτάζ» του τηλεοπτικού «ΣΚΑΪ» για τη, δήθεν, ανυπαρξία «πολυφωνίας» στον «902», εντάσσονται σε συγκεκριμένη στόχευση: Στοχοποιούν το ΚΚΕ, γιατί θέλουν να συκοφαντήσουν το λαϊκό κίνημα. Επιδίωξή τους είναι να μην υπάρχουν εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, και όταν αυτές εκδηλώνονται να είναι άμαζες και κυρίως να μην αποκτούν ταξικό προσανατολισμό, να μην έχουν περιεχόμενο που θίγει την κερδοφορία του κεφαλαίου, να μην έρχονται σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων.

Οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να προβληματιστούν από τον τρόπο με τον οποίο τα αστικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, τους αγώνες τους, τα αιτήματά τους. Το ρόλο τους επιτελούν τα αστικά ΜΜΕ, όταν λιθοβολούν τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, των αγροτών, των γιατρών, των φαρμακοποιών κ.λπ. Τον ίδιο ρόλο επιτελούν, όταν πασπαλίζουν την κυβερνητική πολιτική με επιχειρήματα περί «απαραίτητων μέτρων», «αναγκαστικών θυσιών», «επιμερισμού του κόστους» ή όταν προβάλλουν κατά κόρον, μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές τους, το μονόλογο των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Απέναντι στην αστική προπαγάνδα, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν θέση. Οχι μόνο δίνοντας αποστομωτική απάντηση στα αστικά ΜΜΕ και τους δημοσιολόγους που συκοφαντούν τις αγωνίες και τους αγώνες τους, μέσα από την αταλάντευτη όξυνση της λαϊκής πάλης κόντρα στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου στους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα. Αλλά και απομονώνοντας την αστική προπαγάνδα, γυρίζοντας την πλάτη στα κελεύσματα υποταγής και την κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων που επιχειρείται από τα αστικά ΜΜΕ. Ο λαός πρέπει να διαλέξει για την ενημέρωσή του τη δική του φωνή και όχι τη φωνή των αφεντικών: Να επιλέξει τον «Ριζοσπάστη» και τον «902», να διαδώσει τις θέσεις του ΚΚΕ, να συμβάλει στην αφύπνιση ακόμα περισσότερων λαϊκών συνειδήσεων με την προβολή της ενημέρωσης από τη σκοπιά των εργαζομένων, από τη δική του σκοπιά.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ