Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Νέος αντιασφαλιστικός γύρος

Και νέο γύρο αντιασφαλιστικών ανατροπών ξεκινά η κυβέρνηση επικεντρώνοντας αυτή τη φορά στη δραστική συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ, στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και στη μείωση των εφάπαξ. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση στο χώρο της Υγείας με νέες περικοπές στις παροχές. Για τις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση σχεδιάζει ολοκληρωτική ανατροπή, πέρα από το χαράτσι που επέβαλε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από 3% έως 10% στα ποσά άνω των 300 ευρώ, με τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος που θα συνδέει το σύνολο των εισφορών καθ' όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου με το ύψος των συντάξεων. Ετσι μόνο την πενταετία 2011- 2015 με βάση το μεσοπρόθεσμο, οι απώλειες των συνταξιούχων από τις επικουρικές, θα ανέλθει στα 860 εκατομμύρια ευρώ, και έπεται συνέχεια..! Και αυτές δεν είναι οι μοναδικές απώλειες. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα κοινωνικά επιδόματα και παροχές των ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ που μαζί με το ΕΚΑΣ, στη διάρκεια της πενταετίας οι δικαιούχοι του, που είναι και οι πιο αδύναμοι οικονομικά, θα στερηθούν εισοδήματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αν για το μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση επικαλέστηκε προπαγανδιστικά την «ανωτέρα βία» του κρατικού χρέους, τώρα εφευρίσκει τα μειωμένα έσοδα των Ταμείων και βάζει χέρι σε επικουρικές και εφάπαξ. Η κυβέρνηση επικαλείται τα ελλείμματα των Ταμείων που δημιουργεί η δική της πολιτική για να μην αφήσει «λίθο επί λίθου» στην κοινωνική ασφάλιση. Οδηγεί μάλιστα το ΙΚΑ, στην αναζήτηση ρευστού μέσω των τραπεζών πληρώνοντας αδρά επιτόκια. Σε 25 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος του ΙΚΑ από την προεξόφληση ομολόγων που διαθέτει, προκειμένου να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.

Και αυτό γίνεται τη στιγμή που οι βεβαιωμένες ανείσπραχτες οφειλές προς το ΙΚΑ των επιχειρήσεων, φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ, το κράτος χρωστά 11 δισ. ευρώ, ενώ η εισφοροδιαφυγή παραμένει σταθερά στο 25%. Ετησίως δηλαδή το ΙΚΑ, μόνο στον κλάδο σύνταξης, καταγράφει απώλειες περί τα 4 δισ. ευρώ. `Η διαφορετικά: Το ΙΚΑ, δηλαδή οι εργαζόμενοι, έχουν γίνει οι χρηματοδότες της υπερκερδοφορίας και της οικονομικής ευρωστίας χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες παρακρατούν για λογαριασμό τους τις εργατικές εισφορές, που έπρεπε να κατευθύνονται στα ταμεία του ΙΚΑ. Γι' αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό η κυβέρνηση να επικαλείται τα ελλείμματα των Ταμείων, όταν καλύπτει και τροφοδοτεί το διαρκές έγκλημα της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Και βέβαια μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, που κρατάει χρόνια και στηρίζεται πολιτικά από τα κόμματα εξουσίας, όποιος θέτει ζήτημα «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος, εξαπατά τους εργάτες.

Οι εξελίξεις, τα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, δείχνουν πως ο Γολγοθάς για τους εργάτες δε θα έχει τέλος. Οδηγούμαστε σε ένα οριακό σημείο, όπου ήδη κάποιοι, παίζοντας και το ρόλο του λαγού (βλέπε σχετική δήλωση ΛΑ.Ο.Σ.) θέτουν ζήτημα «άμεσης κατάργησης του ασφαλιστικού συστήματος»! Ο μόνος που μπορεί να ανακόψει μια τέτοια εξέλιξη, η μόνη δύναμη που μπορεί να ματαιώσει το έγκλημα που επωάζεται, είναι η εργατική τάξη, ο κοινός της αγώνας με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη λαϊκή εξουσία, που θα αναγνωρίζει στην πράξη και θα υπερασπίζεται με το έργο της το αναφαίρετο δικαίωμα στη σύνταξη και στην Υγεία.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ