Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο εφιάλτης της ανεργίας

Ακόμα 207.736 άνεργοι προστέθηκαν στις στρατιές των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, μέσα σε ένα χρόνο από τον Απρίλη του 2010 έως τον Απρίλιο του 2011. Τραγικό επίσης είναι το στοιχείο ότι οι άνεργοι μέσα σε τρία χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν (Απρίλης 2008 ήταν 380.775 - Απρίλης 2011 έφτασαν τους 786.459), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλη του 2011 στους νέους έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 43%! Ακολουθούν οι γυναίκες με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 20%.

Από τους εκατοντάδες χιλιάδες εγγεγραμμένους άνεργους στον ΟΑΕΔ τον περασμένο Ιούνη (770.256) αυτή τη στιγμή επιδοτείται μόλις το 27% με το πενιχρό επίδομα των 454 ευρώ που δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη και οι υπόλοιποι, όπως και συνολικά οι άνεργοι, εισπράττουν από την κυβέρνηση νέα χαράτσια, νέους φόρους, κλπ. Αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων επιχειρηματιών, να πάρει οποιοδήποτε μέτρο προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους. Προκλητικά όμως μόλις προχτές διά μέσω του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις της Ζώνης ενώ οι άνεργοι εισέπραξαν ένα μεγάλο τίποτα.

Μέσα σε αυτές τις δεδομένες συνθήκες και με βάση το γεγονός ότι η ανεργία ως παράγωγο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, η κυβέρνηση ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης. Να αφαιρέσει και άλλα δικαιώματα από την εργατική τάξη για λογαριασμό των επιχειρηματιών με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Τα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, αποτελούν εργαλεία με τα οποία η κυβέρνηση χτυπά την πλήρη και σταθερή εργασία, υπονομεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, προωθεί τη δουλειά λίγων μηνών, τις ατομικές συμβάσεις κλπ., εκβιάζοντας με την απειλή της απόλυσης. Παράλληλα, μπουκώνει με εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματίες από τα ταμεία του ΟΑΕΔ και άλλα προγράμματα με χρήμα των εργαζομένων, με δραματικές επιπτώσεις στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Η ανεργία μέσα σε αυτές τις συνθήκες βαθιάς κρίσης θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την κοινή ταξική αγωνιστική τους συμπόρευση για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισής τους. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να είναι σαφές ότι αυτό το φαινόμενο στο σημερινό σύστημα δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Το να δουλεύουν όλοι μόνιμα και σταθερά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να ικανοποιείται το σύνολο των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από έναν κεντρικό, επιστημονικά οργανωμένο σχεδιασμό της λαϊκής οικονομίας που μπορεί να απελευθερώσει τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες. Με τα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια, τα βαπόρια, τη γη, τις υποδομές, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο έτσι μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά η αναρχία στην παραγωγή και να αξιοποιηθεί το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, εξαλείφοντας την ανεργία. Μόνο έτσι μπορεί να ευημερεί ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, ο αγρότης, οι νέοι, οι συνταξιούχοι.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ