Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Βάζουν θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά

τα χτεσινά αποκαλυπτικά στοιχεία της ΔΕΗ που δημοσίευσε ο «Ρ», ότι περίπου 100.000 νοικοκυριά και μικρομάγαζα έχουν μείνει τον τελευταίο χρόνο χωρίς ρεύμα, δείχνουν με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο την εξαθλίωση στην οποία έχει οδηγήσει τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά η πολιτική της κυβέρνησης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Δεν είναι ξεκομμένα και τα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό των νοικοκυριών για την απόκτηση σπιτιού. Σύμφωνα με αυτά, τα ανεξόφλητα δάνεια τον Ιούνη έχουν αγγίξει τα 116 δισ. ευρώ, με τα 79,8 από αυτά να αποτελούν στεγαστικά, αναδεικνύοντας το μέγεθος στραγγαλισμού που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους ελλείψει προγραμμάτων λαϊκής στέγης.

Πίσω από τους παραπάνω, έτσι κι αλλιώς τραγικούς αριθμούς, πρέπει να αναλογιστεί κανείς, ότι βρίσκονται εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, ηλικιωμένοι, χιλιάδες ακόμα άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων κάθε ηλικίας. Ανθρωποι και οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διακανονισμό, γιατί πολύ απλά δεν έχουν χρήματα. Που όταν θα έρθει το χαρτί της εφορίας, δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν. Αλλωστε, δε φτάνει έτσι απλά και αβίαστα κάποιος στο σημείο να στερείται τη σημερινή εποχή το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος ή του νερού... Την ίδια στιγμή, μισθοί, μεροκάματα, συντάξεις, επιδόματα ατόμων με αναπηρίες, πετσοκόβονται, ενώ αυξάνεται η άγρια φορολόγηση, όταν η κυβέρνηση επιδοτεί με ζεστό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο για να βγει αλώβητο από την κρίση. Για παράδειγμα, τη στιγμή που 100.000 νοικοκυριά και μικρομάγαζα δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, η κυβέρνηση μοιράζει δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ ή από τα δάνεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα μονοπώλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν είναι όμως μόνο το χαράτσι των λογαριασμών ρεύματος που έχουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Είναι οι φόροι, οι λογαριασμοί τηλεφώνου - νερού, τα έξοδα μετακίνησης, τα δημοτικά τέλη... Η επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα γίνεται από χίλιες μεριές. Ολο και περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν. Τι θα κάνουν; Θα στερηθούν και το φαγητό τους; Ο λαός, παρά το γεγονός ότι τον έχουν κολλήσει στον τοίχο, έχει τεράστια αποθέματα δύναμης να παρεμποδίσει αυτήν την πολιτική, να αποδυναμώσει το καθεστώς της βίας και της εκμετάλλευσης, να επιχειρήσει τη ριζική ανατροπή. Αν ο λαός αποφασίσει να οργανώσει μια πραγματική αντεπίθεση, τότε μπορεί να τους παρεμποδίσει και να τρομοκρατήσει αυτούς που τον τρομοκρατούν. Αν δεν κινηθεί ο λαός, δεν μπορεί να κινηθεί κανένα γρανάζι της οικονομίας, ούτε της Δημόσιας Διοίκησης, ούτε τίποτα. Αυτός παράγει τον πλούτο. Σε αυτή την κατεύθυνση το μαζικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά και με προωθημένες μορφές πάλης να παρεμποδίσουν την παραπέρα ληστεία του λαού. Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει άμεσα και με στόχο τη ριζική ανατροπή αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ