Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα Ταμεία

Σαν έτοιμοι από καιρό, ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου επιβεβαιώνουν ότι εξετάζονται «εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης». Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο καθιέρωσης ειδικού φόρου υπέρ Ταμείων, που θα πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, προκειμένου να καλυφθούν οι νέες οικονομικές «τρύπες», οι οποίες θα προκληθούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης να προσφέρει στους μεγαλοεργοδότες καινούργιες ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές, με τη μείωση έως και κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τα «Ασφαλιστικά Ταμεία» και οι αποταμιεύσεις των εργαζομένων σε αυτά ήταν πάντα στο στόχαστρο των φιλομονοπωλιακών κυβερνήσεων του τόπου. Τότε, που τα αποθεματικά τους ήταν υποχρεωτικά σε άτοκες καταθέσεις και μετατρέπονταν σε οικονομικά κίνητρα για καπιταλιστικές επενδύσεις, επιφέροντας ζημιές πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Πρόσφατα, που με κυβερνητικές αποφάσεις εξανεμίζονταν ο ιδρώτας και το αίμα των εργατών, για να φουντώσει ο χρηματιστηριακός τζόγος και να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τώρα, που, για να ξελασπώσουν από την κρίση οι τράπεζες, επιβάλλουν αναγκαστικά το «κούρεμα» των αποθεματικών, παραγράφοντας, ουσιαστικά, τη μισή και πλέον από την εναπομείνασα περιουσία των Ταμείων.

Κυβερνήσεις και μεγάλο κεφάλαιο, σε αγαστή συνεργασία και σε από κοινού συμπαιγνία σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, ακολουθούσαν και ακολουθούν μια πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία των Ταμείων. Η «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων. Οι απαλλαγές και οι ελαφρύνσεις των εργοδοτών από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Η παντελής αδιαφορία για την είσπραξη οφειλόμενων εισφορών. Τα κονδύλια των πάνω από 11 δισ. που χρωστά το Δημόσιο στα Ταμεία και ουδέποτε κατέβαλε. Οι νέες μειώσεις εισφορών με πρόσχημα την κρίση. Ολα αυτά αποδεικνύουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες που έχουν οι διάφορες κυβερνήσεις, που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της εργοδοσίας.

Τα λεφτά των Ταμείων ανήκουν αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Είναι δικές τους πληρωμές, αποτελούν μέρος της δικής τους εργασίας, απαρτίζουν αποταμιεύσεις που ανήκουν σε αυτούς τους ίδιους και σε κανέναν άλλον. Και οι εργοδοτικές εισφορές. Είναι μέρος της δουλειάς τους. Αλλά όσα έχουν αρπάξει μέχρι σήμερα από τα Ταμεία των εργαζομένων, τα έδωσαν στους κεφαλαιοκράτες και σήμερα θέλουν να τους δώσουν κι άλλα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Οσα «έκοψαν» μέχρι τώρα από τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εκατομμυρίων εργαζομένων, είναι λίγα για να χορτάσουν οι εκμεταλλευτές και η τάξη τους.

Οι κομμουνιστές είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα. Τα τερατουργήματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής δεν έχουν τελειωμό. Η πείρα, ειδικά των δύο τελευταίων χρόνων, απέδειξε ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σημαίνει συνεχή κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, στο δικαίωμα στην εργασία, στις αποδοχές τους, στην υγεία τους, στη μόρφωση των παιδιών τους, στους όρους συνταξιοδότησης και τις συντάξεις τους. Επίθεση ενάντια στα Ασφαλιστικά Ταμεία μας, στο όνομα των οποίων σκέφτονται τώρα να επιβάλουν ένα ακόμα χαράτσι. Χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα. Σε αυτήν την πολιτική πρέπει να μπει ένα τέλος. Και αυτό μπορούν να το βάλουν μόνο οι εργαζόμενοι, που, με τους συμμάχους τους στο Λαϊκό Μέτωπο, έχουν και τη δύναμη να την ανατρέψουν και την ικανότητα να οδηγήσουν την κοινωνία στο δικό τους δρόμο ανάπτυξης.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ