Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πρώτο καθήκον ο αγώνας

Καθήκον απέναντι στην κοινωνία θεωρεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης! Αυτό υποστήριξε χτες στη συνδικαλιστική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ...«ευαισθησία» τις προτάσεις που «εξυπηρετούν το στόχο μας»! Με λίγα λόγια, ο καθένας μπορεί να πει τη... γνώμη του, αλλά η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που νομίζει.

Αυτή η επιθετική πολιτική, ενάντια στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της χώρας, δείχνει καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τις ταξικές υπέρ του κεφαλαίου επιλογές της. Η αδιαλλαξία της βεβαίως στηρίζεται και στη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΑΔΕΔΥ, που έχει προκηρύξει απεργία μόλις στις 28 Νοέμβρη και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αναρωτιούνται ποιο είναι το πλαίσιό της. Οταν δηλαδή η κυβέρνηση έχει απέναντί της τις συμβιβασμένες ηγεσίες, θλιβερούς συνομιλητές σε στημένους «διαλόγους», ή όταν η αντίσταση στις επιλογές της περιορίζεται σε φραστικές εξάρσεις ανέξοδου «φιλεργατισμού», τότε μπορεί να είναι αδιάλλακτη, κυνική, επιζήμια για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης χωρίς μέτρο και περιορισμούς.

Οταν όμως έχει απέναντί της αποφασισμένους τους εργαζόμενους, συσπειρωμένους και ενωμένους σε δυνατό ταξικό μέτωπο αντίστασης, δεν μπορεί να πράξει το ίδιο. Γι' αυτό και αναγκάστηκε να κάνει σύνθετους ελιγμούς και να προχωρήσει σε «τερτίπια», αναβολές, καθυστερήσεις, μπρος -πίσω. Αυτή η πραγματικότητα είναι που κάνει πολύ σημαντική τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και την κλιμάκωσή τους.

Η δράση των ταξικών δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα δυσκολεύει την τακτική της υποταγής. Το ΠΑΜΕ έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση για απεργία κατά την παρουσίαση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις, με τις οποίες ζητούν από τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε κήρυξη απεργίας. Πολύ περισσότερο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν θέσει αυτό το αίτημα με απόλυτο και αποφασιστικό τρόπο, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους τόσο στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, όσο και στο πανελλαδικό παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Οκτώβρη.

Οι εργαζόμενοι έχουν τώρα την ευθύνη και τη δυνατότητα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και οι ταξικές δυνάμεις δείχνουν το δρόμο. Δρόμο ανυποχώρητου αγώνα, αντίστασης στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης - πλησιάζει και το ασφαλιστικό - δρόμο αντεπίθεσης σ' αυτή την πολιτική. Τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν, το χτύπημα του 8ωρου, η μερική απασχόληση, η «απασχολησιμότητα» δεν μπορούν να αποτελούν το μέλλον του εργαζόμενου.

Οαντεργατικός χαρακτήρας αυτών των μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση μαζί με τους κεφαλαιοκράτες, εντοπίζεται και από συνδικαλιστικές δυνάμεις που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ. Η άποψη αυτή εκφράστηκε στη συνδικαλιστική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Ομως η υπόθεση της αντίστασης σε αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να περιορίζεται σε κατάθεση γνώμης και σε κριτική. Οι όποιες αντιθέσεις στην πράξη μόνο μπορούν να κριθούν και να έχουν αποτέλεσμα. Η ευκαιρία και η δυνατότητα δράσης υπάρχει, ο δρόμος είναι ανοιχτός για όποιον θέλει να τον ακολουθήσει.

Εάν, τελικά, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν «καθήκον» να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, ο κάθε ένας εργαζόμενος έχει καθήκον απέναντι στον εαυτό του και την τάξη του να τσακίσει με τον αγώνα του κάθε προσπάθεια παραπέρα εξαθλίωσής του.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ