Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Διεθνιστικό καθήκον

Στη Γενεύη «θα χτυπήσει» την ερχόμενη Κυριακή «η καρδιά» του εργατικού αγωνιστικού κινήματος της Ευρώπης, με τη μεγάλη διεθνιστική διαδήλωση, μπροστά από το κτίριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις από διαφορετικές χώρες. Εργαζόμενοι και από τη χώρα μας, που ύψωσαν το ανάστημά τους αντιπαλεύοντας την αντιλαϊκή πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα, μαχητές και στελέχη του ΠΑΜΕ, βρίσκονται καθ' οδόν ή έχουν ήδη φτάσει και συμμετέχουν ενεργά και πρωταγωνιστικά στην οργάνωση της διαδήλωσης αυτής. Ηδη στην πόλη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, έχουν μοιραστεί χιλιάδες προκηρύξεις σε διαφορετικές γλώσσες.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας πραγματοποιείται η 89η Διεθνής Συνδιάσκεψη, όπου συμμετέχουν κυβερνήσεις, εργοδοτικές ενώσεις και κάποια συμβιβασμένα συνδικάτα, όπου συζητούν το φλέγον ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης. Ο χώρος της διαδήλωσης δεν επιλέχτηκε τυχαία. Οι ταξικές δυνάμεις μαζί και το ΠΑΜΕ, με αυτή τη διαδήλωση - διαμαρτυρία θέλουν ακριβώς να στηλιτεύσουν το γεγονός ότι το εν λόγω Γραφείο, τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών και την επιβολή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, έχει σήμερα ξεφύγει από τους σκοπούς της ίδρυσής του. Σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί σαν άλλος ένας ιμάντας νομιμοποίησης των αντεργατικών πολιτικών, αλλά και της ιδεολογίας του κεφαλαίου. Ακόμα, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θεσμοθετεί και αποφασίζει σύμφωνα με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Ετσι, η διεθνής διαδήλωση της Κυριακής συμβολίζει και αναδεικνύει στους εργαζόμενους όλων των χωρών της Ευρώπης και της χωράς μας την ανάγκη να εκφράζεται η ενιαία διεθνιστική ταξική δράση της εργατικής τάξης. Οι εργάτες πρέπει να παγκοσμιοποιήσουν τους αγώνες τους, να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, στην παγκοσμιοποίηση του ιμπεριαλισμού που εξελίσσεται.

Αυτό το μήνυμα έχει μεγάλη σημασία και για την εργατική τάξη της χώρας μας, που χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστικά να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις. Τα μέτωπα της κοινωνικής ασφάλισης - Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας, της υπεράσπισης δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, της αχρήστευσης του «τρομονόμου» στην πράξη, της υπεράσπισης της ειρήνης τώρα που για άλλη μια φορά πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στη γειτονική ΠΓΔΜ, είναι όλα ανοιχτά. Αυτό είναι και το πεδίο συνάντησης των αστείρευτων δυνάμεων του λαού, που θέλουν να «βάλουν πλάτη» για να αλλάξει η σημερινή μαύρη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Η διεθνιστική πάλη λοιπόν είναι «σάρκα από τη σάρκα» του ταξικού αγώνα που αναπτύσσεται στη χώρα μας και χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Οι κομμουνιστές, οι άλλοι μαχητές αγωνιστές που συμμετέχουν στη σημαντική κατάκτηση των εργατών, το ΠΑΜΕ, κάνουν το καθήκον τους. Δίνουν το «παρών» σε όλα τα μετερίζια του αγώνα. Στη Γενεύη την Κυριακή, μετά στη Γένοβα όπου συγκεντρώνονται τον Ιούλη οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών, κάθε μέρα στους δρόμους, στην ενημέρωση, στην ενεργοποίηση, στη διαδήλωση για να ανατραπεί η πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, για να γίνουν οι εργάτες αφέντες της ζωής τους.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ