Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Καραμπινιέροι ή «Κάλαχαν»!

Για μερικούς από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας, ο καραμπινιέρος που σκότωσε, πυροβολώντας τον εν ψυχρώ και «στο σταυρό», το νεαρό διαδηλωτή στη Γένοβα, μπορεί και να θεωρείται ως ο «ιδανικός αστυνομικός» για την Ελλάδα. Αυτό, βεβαίως, δε θα το ομολογήσουν ποτέ δημοσίως, αλλά μην μου πείτε ότι δε «θα έχαιρε εκτιμήσεως» ο αστυνομικός που θα «έμπηγε» μια σφαίρα στο κεφάλι του Πάσσαρη... Κι όχι μόνο αυτού του κακοποιού - ο οποίος, άλλωστε, έτσι ή αλλιώς, «θα το φάει το κεφάλι του» κι, εν πάση περιπτώσει, δε θα τον κλάψουν και πολλοί - αλλά και πολλών άλλων, που, με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, «μπαίνουν στη μύτη» της αστυνομίας και «ενοχλούν» την εξουσία.

Κι αν δεν είναι το «πρότυπο» ο ψυχρός φονιάς της Γένοβας, ο «επιθεωρητής Κάλαχαν» είναι, οπωσδήποτε το «ζητούμενο». Κι όχι τόσο για την αποτελεσματικότητά του στο κυνήγι του εγκληματία, όσο για την ψυχολογία του «αδίστακτου μπάτσου» που διαθέτει. Μη μου πείτε πως δεν ακούσατε τα όσα, και επισήμως, λέγονται περί «έλλειψης ηθικού» από τον Ελληνα αστυνομικό. Μόνο που το «ανυψωμένο ηθικό» ο Ελληνας αστυνομικός δεν το χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τον Πάσσαρη και τους δολοφόνους της «17 Ν» - αν βρεθεί «τετ - α - τετ» μ' ένα τέτοιο εγκληματία, «θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια», καθότι «τούτοι εδώ δε χωρατεύουν» - αλλά όταν κυνηγάει, για να «μπαγλαρώσει», το «φτωχοπρόδρομο» αλλοδαπό, ή όταν χτυπάει με τα γκλομπς τα κεφάλια μικρών μαθητών κι ανήμπορων γερόντων διαδηλωτών.

Πιστεύω ότι «Κάλαχαν» δε χρειάζεται η Ελλάδα, ούτε και για την αντιμετώπιση του σκληρού και οργανωμένου εγκλήματος. Οπωσδήποτε, όμως, δεν τους χρειάζεται για την αντιμετώπιση του μαζικού, λαϊκού κινήματος. Αλλά, γι' αυτό προορίζει η κυβέρνηση όσους θα «παράγονται» στα ειδικά κέντρα εκπαίδευσης, τύπου FBI, που, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», θα λειτουργήσουν, συντόμως, σε μεγαλουπόλεις της χώρας μας. Η ίδρυση αυτών των ειδικών κέντρων εκπαίδευσης θα είναι ένα από τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση πλήρους «αμερικανοποίησης» της ελληνικής αστυνομίας, όπως, άλλωστε, απαιτούν οι Αμερικανοί, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι καθημερινές αστυνομικές «πρόβες απόλυτης βίας» στους δρόμους της Αθήνας και νομοθετικά μέτρα, όπως ο «τρομονόμος» και το προσεχές νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Δυστυχώς έχει, εν πολλοίς, «περάσει» στην κοινή γνώμη η αντίληψη πως «όσο πιο αυταρχική κι αντιδημοκρατική, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η αστυνομία». Αλλά, αυτή η αντίληψη, που καλλιεργούν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «ο αστυνομικός είναι το κράτος» και ο Αλέκος Παπαδόπουλος πως «η αστυνομία πρέπει να είναι σοσιαλιστική στη θεωρία και δεξιά στην πράξη» - είναι και λανθασμένη και επικίνδυνη. Να, γιατί απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για ν' ανατραπεί αυτή η αντίληψη, που οδηγεί σε αυταρχική και αντιδημοκρατική πρακτική - σ' αυτό λόγο έχει και ο αστυνομικός συνδικαλισμός - και χρειάζεται ν' αναπτυχθεί ο αγώνας για τον αναπροσανατολισμό του ρόλου και της δράσης των σωμάτων ασφαλείας, ώστε ο αστυνομικός να κυνηγάει τον εγκληματία κι όχι το λαϊκό αγωνιστή...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ