Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τηλεσκουπίδι πολλαπλών στόχων

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε. Από τις 10 Σεπτέμβρη στις τηλεοπτικές οθόνες μέσω «Αντέννα» θα εισβάλει ο «Μεγάλος αδελφός», αμερικανιστί «big brother», αυτό το τηλεσκουπίδι που βγάζει σε δημόσια θέα την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Η λογική του προγράμματος είναι πολύ απλή και εύπεπτη. Οι δώδεκα παίχτες που οικειοθελώς μπαίνουν στην τηλε-αρένα, δηλαδή το σπίτι που βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο μάτι του «αδελφού», δηλαδή τις κάμερες, θα κρίνονται από τους τηλεθεατές - μπανιστιρτζήδες, που θα δεχτούν να γίνουν συνένοχοι σε αυτό το τηλεσκουπίδι. Μάλιστα, όποιο από τα 12 πειραματόζωα βγει τελευταίο, δηλαδή έχει κερδίσει τη συμπάθεια των τηλεμπανιστιρτζήδων, θα παίρνει και έπαθλο 50 εκατομμύρια δραχμές.

Αυτό το απλό σενάριο, είναι μια καλά επεξεργασμένη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για το ξεχείλωμα των ορίων ανεκτικότητάς της. Ο στόχος πολλαπλός. Από τη μία εξασφαλισμένη αποχαύνωση, άρα και απενεργοποίηση, μαζί με τσίγκλισμα των πιο ποταπών αισθημάτων, αλλά κυρίως εξοικείωση με τη λογική ότι όλα είναι δυνατόν να συμβούν και άρα ο «μεγάλος αδελφός» έχει θέση στη ζωή μας. Το έδαφος για τη διεύρυνση της ανοχής έχει «οργωθεί» κατάλληλα και με μεγάλη μαεστρία όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τηλεσαβούρες, ριάλιτι σόου και δήθεν ψυχαγωγικά προγράμματα που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ανοησία και άγνοια, αλλά και κάποια κίνητρα που έχουν διαμορφωθεί από την κυρίαρχη ιδεολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμετοχή σε τέτοια «προγράμματα» συνδέεται με κλισέ «γίνεσαι γνωστός στο πανελλήνιο», «ανοίγεται προοπτική για καριέρα», «βρίσκεις δουλιά» και άλλα τέτοια, που «πατάνε» στην έτσι και αλλιώς άσχημη κατάσταση που επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα για τους ανθρώπους και κυρίως τους νέους. Η ανάγκη για δουλιά και κοινωνική καταξίωση μέσα από αυτή, κάτι που είναι φυσιολογικό, μπαίνει στη διαδικασία της «εύκολης προβολής» και του κυνηγιού της δημοσιότητας.

Πέρα, όμως, από την πλευρά της πλήρους χειραγώγησης της προσωπικότητας των παικτών και των τηλεθεατών επιδιώκεται και άλλος ένας πιο ουσιαστικός στόχος. Η προετοιμασία με τη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης, που δε θα αντιδρά στην παραπέρα αστυνόμευση της ζωής των πολιτών και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους. Η παρακολούθηση της προσωπικής ζωής των «πειραματόζωων» θα γίνεται μέσα από το μάτι του «μεγάλου αδελφού», ενώ το ΕΣΕΛΟΝ, η Σένγκεν ή η ελληνική «Σειρήνα», θα αναλαμβάνουν την παρακολούθηση των πολιτών, την κοινωνικοπολιτική δράση τους και πρώτα και κύρια όσων αντιστέκονται στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές και το καπιταλιστικό σύστημα. Ακόμα το μπανιστήρι στην οθόνη της τηλεόρασης, αλλά και η συμμετοχή των τηλεθεατών που θα γίνονται κριτές, θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν πρόσωπα, είναι μια εκλεπτυσμένη μορφή για το πέρασμα της ιδέας που λανσάρεται από τον γνωστό τρομονόμο για τους λεγόμενους «ανώνυμους μάρτυρες», από τους οποίους οι αρχές θα παίρνουν πληροφορίες.

Το πρόγραμμα αυτό που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και σε άλλες χώρες και έρχεται και στην πατρίδα μας δεν είναι μια αθώα υπόθεση. Εκτός από την παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος, σχετικά με την προστασία της προσωπικότητας, που προβλέπει παραβίαση ακόμα και όταν το άτομο συναινεί στο διασυρμό, χτυπάει πιο βαθιά, με στόχο τη χειραγώγηση των ανθρώπων. Γι' αυτό πρέπει να απαντηθεί από τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις που έχουν αξιοπρέπεια και γεμίζουν τη ζωή τους με τον αγώνα τους, για να την αλλάξουν και να την απαλλάξουν από τη σαπίλα του καπιταλισμού.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ