Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς «φύλλο συκής»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πιστότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» είναι οι «δεκαπέντε» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, προκαλεί εντύπωση η σπουδή των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ να συνταχθούν πίσω από τη σημαία του «αντιτρομοκρατικού αγώνα», που ύψωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Η εκδήλωση κάποιων ανησυχιών και η διατύπωση κάποιων επιφυλάξεων εκ μέρους ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην πίεση που ασκεί η λεγόμενη κοινή γνώμη. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί η στάση της ΕΕ ως αντίβαρο σε μια «τυφλή» απάντηση των ΗΠΑ για το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη.

Οι θιασώτες της πολιτικής της ΕΕ στη χώρα μας, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, επιχειρούν να κρύψουν την «αμερικανοφροσύνη» τους, χρησιμοποιώντας ως φύλλο συκής τις... ανησυχίες των «δεκαπέντε». Ορισμένοι, μάλιστα, απ' αυτούς προσπαθούν να ενισχύσουν την «κάλυψή» τους υποστηρίζοντας ότι η όλη επιχείρηση θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ίδιοι, βεβαίως, γνωρίζουν (αλλά θέλουν να το ξεχάσει ο ελληνικός λαός) πώς μεταχειρίζονται οι ΗΠΑ τους «συμμάχους» τους και τους διεθνείς οργανισμούς όταν πρόκειται να επιτεθούν. Αρκεί να θυμηθούμε ότι την έναρξη της ΝΑΤΟικής επιδρομής, το Μάρτη του 1999, κατά της Γιουγκοσλαβίας, την πληροφορήθηκαν οι «δεκαπέντε» στο Βερολίνο (όπως και ο κ. Ανάν) από το CNN...

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν εξ αρχής τη συμμετοχή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις, που με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχουν σκοπό την κατάληψη και την κατοχή σειράς χωρών και περιοχών στρατηγικής σημασίας για τα σχέδια της «νέας τάξης», τα πετρέλαια, τους δρόμους του «μαύρου χρυσού» και τη δημιουργία ενός «υγειονομικού κλοιού» γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα. Με τη συμμετοχή τους, επιδιώκουν να καπαρώσουν μια θέση στο τραπέζι, όπου θα μοιραστεί η λεία από αυτή τη «σταυροφορία».

Οσον αφορά στην εσωτερική πτυχή αυτής της επιχείρησης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεπέρασαν και τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο «ευρωτρομονόμος», τον οποίο αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή, η γιγάντωση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής δείχνουν ότι η «τρομοκρατία» είναι το καλύτερο άλλοθι για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τα κινήματα και τους λαούς που αμφισβητούν, αντιστέκονται και ζητούν την ανατροπή των πολιτικών της «παγκοσμιοποίησης» και της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ασφαλώς, οι όροι και οι συνθήκες για την ανάπτυξη της πάλης των λαών αλλάζουν, γίνονται δυσκολότεροι. Ομως, τα μηνύματα που έρχονται μέσα από την καρδιά των ΗΠΑ, από όλη την Ευρώπη, δείχνουν ότι οι λαοί αποδέχονται αυτή τη μεγάλη πρόκληση, το πώς θα την αντιμετωπίσουν θα φανεί.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ