Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ψέματα και ελληνική εμπλοκή

Θεωρείται πλέον αξίωμα με διαχρονική ισχύ ότι «το πρώτο θύμα ενός πολέμου είναι η αλήθεια». Ετσι και στις σημερινές συνθήκες, της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής πανστρατιάς, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνει κάποιος, με μια πρώτη ανάγνωση, πού βρίσκεται η αλήθεια. Αυτό φαίνεται πως προσπαθεί να το αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί κατά του Αφγανιστάν.

Στα πλαίσια αυτά ακούγεται πολύ ψέμα από τα πιο επίσημα χείλη, από κυβερνητικούς παράγοντες. Ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο. Ομως, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα τάχτηκε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει πολεμική συνδρομή των χωρών - μελών της συμμαχίας στο πλευρό της χώρας που δέχτηκε επίθεση, στην προκειμένη περίπτωση των ΗΠΑ, που τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη τα θεώρησε σαν πολεμικά πλήγματα.

Τώρα, λοιπόν, έρχεται η ώρα για το επόμενο βήμα στο στρατιωτικό τομέα και οι πιέσεις δίνουν και παίρνουν. Καλείται η ελληνική κυβέρνηση να δώσει πλέον όχι «συμπάθεια» και γενικές διευκολύνσεις στους Αμερικανούς, αλλά άμεση συμμετοχή στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Εξάλλου, ο Μπους προχτές ζήτησε από τους συμμάχους του να προχωρήσουν σε δράση. Περιθώρια για διγλωσσία δεν υπάρχουν, δηλαδή από τη μια «ναι» σε όλα στους Αμερικανούς, κατά τις μυστικές διαβουλεύσεις που γίνονται και από την άλλη δηλώσεις του τύπου «αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έχει αποκλειστεί».

Εδώ ακριβώς έρχεται το άλλο ψέμα της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί στην καλύτερη περίπτωση, αν δε λέει εξ ολοκλήρου ψέματα λέει τη μισή αλήθεια, που ισοδυναμεί με μεγάλο ψέμα. Περιορίζει την εμπλοκή στο θέμα της αποστολής δυνάμεων στο έδαφος και μόνο του Αφγανιστάν, για να διαβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει. Ομως, κουβέντα δεν κάνει για το αν θα πάνε ελληνικά πολεμικά πλοία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Επίσης, δε λέει τίποτα για το αν ελληνικές στρατιωτικές μονάδες σταλούν στις γύρω από το Αφγανιστάν χώρες για την παροχή υποστήριξης στους «ράμπο», που θα δρουν εντός του Αφγανιστάν. Προσπερνάει ακόμα το ζήτημα της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων σε Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία σε αντικατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων που θα μετακινηθούν στο μέτωπο του Αφγανιστάν.

Είναι ψέμα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο, γιατί ο κάθε πόλεμος είναι ένα σύστημα δράσεων που λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία. Πολύ περισσότερο αυτός ο πόλεμος, που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του, οι Αμερικάνοι, τον έχουν χαρακτηρίσει ως διαφορετικό από όλους τους άλλους, καθώς πολλά επεισόδιά του δε γίνονται εξ ορισμού γνωστά. Και η ανησυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αφού άρχισε και πάλι να στήνεται το σκηνικό ενός ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού υποτέλειας στους Αμερικανούς. Οπως, όμως, έχει αποδειχτεί η κυβέρνηση δεν αντιστέκεται σε πιέσεις των Αμερικανών. Γι' αυτό μαζί με την αλήθεια πρέπει να σώσουμε και την ειρήνη, απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ