Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κάμερες παντού; - Κίνημα λαού!

Το πράγμα έχει ήδη παραγίνει και μια νέα καταγγελία από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για κάμερες μέσα σε σχολικές αίθουσες ιδιωτικών σχολείων, όπου οι σχολάρχες μπορούν άμεσα να παρεμβαίνουν, έρχεται μόνο να κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Αλλωστε δεν πάει πολύ που το μάτι του «μεγάλου αδελφού» βρίσκεται εγκαταστημένο σε εκατοντάδες σημεία της Αθήνας, σε κάμερες φανερές και κρυφές. Αν κανείς συμπεριλάβει και όλη την πλύση εγκεφάλου που έγινε σε κάθε γωνιά της χώρας με το τηλεσκουπίδι του «Μπιγκ Μπράδερ», μπορεί να διαπιστώσει το πλέγμα διαφόρων μεθόδων που επιχειρούν να περάσουν ως δεδομένη την παρακολούθηση των ανθρώπων.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» του Μπους και των άλλων γερακιών, σε μια περίοδο προώθησης του ευρωστρατού και ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, μέσω ΕΣΕΛΟΝ, Συνθήκης Σένγκεν ή της ελληνικής «Σειρήνας» (όπως ονομάζεται η διασύνδεση των ελληνικών υπηρεσιών με τις ευρωπαϊκές). Τη στιγμή επίσης που διαρρέουν σχεδιασμοί για σύσταση «αντιτρομοκρατικού» μηχανισμού της χώρας μας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων με έδρα την αμερικανική πρεσβεία. Η εξοικείωση με την παρακολούθηση της προσωπικής ζωής μέσω δήθεν ανώδυνων παιχνιδιών, η προετοιμασία ανεκτικής κοινωνικής συνείδησης στην παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων, δεν είναι μια υπόθεση συγκυριακή, αλλά αποσκοπεί κυρίως στο μέλλον.

Η άρχουσα τάξη και οι κρατικοί, πολιτικοί και θεσμικοί μηχανισμοί της, «μαγειρεύουν πριν πεινάσουν». Φτιάχνουν την απαραίτητη υποδομή για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον παράγοντα λαϊκό κίνημα που αντιδρά σήμερα και θα αντιδράσει πολύ περισσότερο αύριο στην εντεινόμενη επίθεση σε όλους τους τομείς της ζωής. Στην εργασία, την ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια, τον ελεύθερο χρόνο, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Από τα μαθητικά θρανία, τους χώρους δουλιάς μέχρι τους δρόμους, επιχειρείται να απλωθεί το δίχτυ παρακολούθησης, ώστε όλα να καταγράφονται και βέβαια να προλαμβάνονται αντιστάσεις και δυσάρεστες εξελίξεις για τους κρατούντες. Τα προσχήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ή της ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορούν να πείσουν κανένα. Αλλωστε με πλείστα ντοκουμέντα αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση και τα υψηλά αφεντικά της, ΝΑΤΟ, ΕΕ, τρομοκράτες θεωρούνται οι λαοί και τα κινήματα που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της δικιάς τους ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Η έκθεση της αμερικανικής ΣΙΑ που παρουσιάζει ως τρομοκράτες τους χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία, είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Η απάντηση σε όλη αυτή τη συντονισμένη επίθεση δεν μπορεί να δοθεί με επιτυχία παρά μόνο με όρους μαζικού λαϊκού κινήματος. Πρώτα και κύρια οι λαϊκοί φορείς που δεν υποτάσσονται στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των πολύμορφων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - που περιλαμβάνει και το δόγμα «κάμερες παντού» - πρέπει να πρωτοστατήσουν σε ένα πλατύ μέτωπο αγώνα ενάντια στην καταστολή και την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η επιχείρηση της παρακολούθησης να «σπάσει τα μούτρα» στη λαϊκή παρέμβαση.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ