Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ολυμπιακά κέρδη και θυσίες

Κάπου μεταξύ διαρροών, πινάκων, χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και επικείμενων «εκκαθαρίσεων» στην «Αθήνα 2004», με αφορμή τα προηγούμενα, χάθηκε από τα ΜΜΕ και η ουσία των ιδιαίτερα σοβαρών θεμάτων, που αφορούν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και συζητήθηκαν στη Βουλή. Για την ακρίβεια, σ' αυτό ακριβώς έστρεψαν τη συζήτηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας με το δάχτυλο το δέντρο, κρύβοντας το δάσος των επιπτώσεων που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στα λαϊκά στρώματα.

Εχει γίνει ξεκάθαρο, από τότε που η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα προχωρούν χέρι - χέρι, ώστε ο ελληνικός λαός να εμπεδώσει τη νέα μεγάλη ...ιδέα του έθνους. Σκοπός τους είναι να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα όποια αντιλαϊκή επιλογή της κυβέρνησης, ενόψει του 2004. Οπως, για παράδειγμα, τις χιλιάδες κάμερες, που θα παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο όλους τους Αθηναίους σε κάθε τους βήμα. `Η την κατάσταση πολιορκίας, μέσα στην οποία θα διεξαχθούν οι Αγώνες, κατ' εντολήν των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Το πεδίο της αντιπαράθεσης και της κριτικής από τη ΝΔ αναπτύσσεται σε ζητήματα που αφορούν τις καθυστερήσεις. «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά», φωνάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και η κυβέρνηση υπεραμύνεται της εντατικοποίησης και «τρέχει» σε γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχει, βέβαια, και ο ΣΥΝ, που η κριτική του μοιάζει με τη γνωστή ρήση, «αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, τουλάχιστον ας το απολαύσουμε»...

Ενας 62χρονος οικοδόμος άφησε την τελευταία του πνοή στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το γεγονός αυτό, που μάλλον χαλάει την αισθητική της υπερκομματικής συναίνεσης που επαγγέλλονται ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ, ανέδειξε με τρόπο τραγικό τι σημαίνει εντατικοποίηση στην κατασκευή των Ολυμπιακών Εργων. Στο ίδιο έργο, τα εργατικά ατυχήματα είναι πλέον ρουτίνα. Και ο υπουργός Πολιτισμού συγκεντρώνει στο γραφείο του τους κατασκευαστές και - όπως λένε οι πληροφορίες - τους υπόσχεται πριμ, αν τα έργα τελειώσουν ακόμα πιο γρήγορα.

Οσο περνά ο καιρός, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κερδοφόρα επένδυση για επιχειρηματίες. Με πρόσχημα τη διοργάνωση, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ξεπουλά έναν - έναν τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες, τους ορεινούς όγκους. Σ' αυτές τις εκτάσεις, αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα. Με κόστος αρκετών τρισεκατομμυρίων, που, όπως είπε πρόσφατα ο Ε. Βενιζέλος, θα ξέρουμε μετά το 2004.

«

Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πετύχουν, με βάση τα διεθνή και εγχώρια κριτήρια που υπερισχύουν, αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν κατάφερε να αντισταθεί, να βάλει κάποιο φρένο». Ισως σ' αυτήν τη φράση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, να κρύβεται όλη η αλήθεια. Πράγματι, αν όλοι δε συνειδητοποιήσουμε γρήγορα τι μας ετοιμάζουν, τότε το Σεπτέμβρη του 2004 ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα δηλώνει ότι οι αγώνες πέτυχαν, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες θα μετρούν τα Ολυμπιακά κέρδη και οι εργαζόμενοι θα μετρούν τις θυσίες που έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν στο όνομα μιας ιδέας, που έχει αγοραστεί από την «Κόκα - Κόλα» και τα «Μακ Ντόναλντς».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ