Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το μελάνι της θολούρας...

Η σουπιά αφήνει μελάνι, θολώνει το νερό και βρίσκει την ευκαιρία να διαφύγει σώα και αβλαβής. Εχει φροντίσει η φύση να την προμηθέψει τρόπο διαφυγής και, άρα, διατήρησης και διαιώνισης μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Οι κοινωνικές «σουπιές», για να επιβιώσουν και να πετύχουν το σκοπό τους, πρέπει να δημιουργήσουν το μελάνι της θολούρας...

Ενα ίσως τυχαίο, ίσως και στημένο περιστατικό, που θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς αργά ή γρήγορα - στην ουσία, δεν έχει καθόλου σημασία - προμηθεύει το υλικό, τόσο σε εκείνους που επένδυσαν για την παραγωγή των δύο πολυσυζητημένων ριάλιτι σόου της τηλε-μαστροπείας, όσο και σε όλους εκείνους, που έχουν κάθε συμφέρον, να τα νομιμοποιήσουν, να προετοιμάσουν το μελάνι της θολούρας, που, όχι μόνο τα γλιτώνει, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να ξαμοληθούν πέρα από κάθε όριο ασυδοσίας.

Με αφορμή ένα περιστατικό, όπου το σεξ μπορεί και να μην ήταν μόνο υπονοούμενο και τουλάχιστον οι συνειρμοί που προκαλούσε πραγματικοί - άλλωστε, έτσι λειτουργεί η τηλεοπτική εικόνα - άρχισαν οι διάφοροι επιτήδειοι, ειδικοί κανακευτές του μεγάλου κεφαλαίου και των στόχων του, να σκίζουν τα ακριβοπληρωμένα ιμάτιά τους. Για να πιάσει η συνταγή του μελανιού, φώναζαν και «ο Βαραβάς...», δηλαδή, ζητούσαν άμεσα κρεμασμένους στο σταυρό τα μέλη του ΕΡΣ (Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο).

Επεφτε, έτσι, σε πολύ δεύτερη μοίρα η ίδια η λογική αυτών των «τηλεπαιχνιδιών», που στόχος της είναι: Να διευρύνει η κοινωνία την ανεκτικότητά της στο να αποδέχεται την παρουσία κάμερας στη ζωή των ανθρώπων. Να μάθουμε πως είναι φυσικό να καρφώνουμε ο ένας τον άλλο. Να εθιστούμε σε ρόλους, που υπαγορεύει η αρχή «ο θάνατός σου η ζωή μου». Να μάθουμε να φτάνουμε στον έσχατο εξευτελισμό της προσωπικότητας, προκειμένου να βγούμε «νικητές». Να δημιουργηθεί η αξία του κοπανιστού αέρα της δημοσιότητας, που, υποτίθεται, είναι αντικλείδι για όλες τις δύσκολες πόρτες της ζωής. Να ποτιστεί με ώρες ατέλειωτες του ΤΙΠΟΤΑ η κοινωνική συνείδηση, την ώρα που έχει κάθε λόγο να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και αγωνιστική επαγρύπνηση.

Αυτά είναι τα κύρια, που πρέπει να διασωθούν με κάθε θυσία και, γι' αυτό, μετά το μελάνι του πολύ θορύβου και της τάχα αγανάκτησης, πέφτει συντονισμένα από τους κανακευτές του μεγάλου κεφαλαίου η πρόταση της αλλαγής της ώρας. Ετσι, όχι μόνον τη βγάζει καθαρή το πραγματικό περιεχόμενο των λεγόμενων τηλεπαιχνιδιών, αλλά έχει πλέον και τη δυνατότητα να κατακτήσει καινούρια εδάφη στην καθημερινή χυδαιότητα. Μάλιστα, ανοίγει και «πρωτοποριακά» το δρόμο και στους άλλους ανταγωνιστές, να ξεπεράσουν πλέον κάθε προηγούμενο και πρόβλεψη, αρκεί να είναι μέσα στα χρονικά όρια... Ο μόνος τρόπος είναι ο κόσμος να τους πει «τα παραμύθια σου πέστα σε άλλους τώρα». Να σταματήσουν άμεσα τη δηλητηρίαση της κοινωνικής συνείδησης.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ