Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η φορομεταρρύθμιση

Τη στιγμή που με συντριπτική πλειοψηφία 7 προς 1 το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, προέτασσε τα στήθη του προ του διαφαινόμενου κινδύνου κατάλυσης της... δημοκρατίας στα κοτέτσια, όπου κόκορες και κότες κακαρίζουν σε 24ωρη βάση, μια άλλη πράξη... βαθιά δημοκρατική συντελέστηκε την προηγούμενη βδομάδα. Η καθ' όλα ...ανεξάρτητη επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος «διέρρευσε» προς πολλές κατευθύνσεις το δημοκρατικό της πόρισμα.

Φυσικά, ο πρόλογος είναι λογοπαίγνιο, για το πώς η κυρίαρχη αντίληψη κατανοεί στη μια και την άλλη περίπτωση αυτό που ονομάζουν «δημοκρατικό παιγνίδι». Στη μια περίπτωση, όταν η πρόταση κατάργησης των συγκεκριμένων σκουπιδιών, έθιγε το ιερό δικαίωμα του κέρδους, σήκωσαν όλοι τα λάβαρα της ...δημοκρατίας. Στην άλλη περίπτωση, όταν μια διορισμένη και κατευθυνόμενη επιτροπή ήρθε να νομιμοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις, που έθιγαν ...στην τσέπη εκατομμύρια πολίτες, οι φωνασκούντες για το... δημοκρατικό δικαίωμα της τηλεοπτικής αθλιότητας, κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Τώρα, όσον αφορά, αυτό καθ' εαυτό το πόρισμα της επιτροπής για τη ...μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ο «Ρ» της Κυριακής είχε σημειώσει ότι πρόκειται για ένα καθ' όλα αντιδραστικό πόρισμα, που αντανακλά την ιδεολογία και το συσχετισμό δυνάμεων της σημερινής εποχής. Γιατί, για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα και κάθε λίγο και λιγάκι μάς ζαλίζουν με τα περί δημοκρατικού ελλείμματος, η ΟΝΕ αποτελεί την απαρχή μιας νέας, περισσότερο αντιδραστικής και βαθιά αντιδημοκρατικής εποχής. Το πλαίσιο αυτό διαπερνά ατόφιο το νεοφιλελεύθερο πόρισμα της επιτροπής. Με τις προτάσεις της:

  • μειώνεται και πάλι τη φορολογική επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων εισοδημάτων, η συμμετοχή των οποίων στα όποια φορολογικά βάρη είναι μέχρι σήμερα ενδεικτική...
  • αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Με λίγα, δηλαδή, λόγια λένε ωμά: Οι σύγχρονοι αρχόντοι δεν πληρώνουν φόρους. Φόρους πληρώνουν μόνο οι σύγχρονοι δουλοπάροικοι. Ορισμένες προτάσεις έχουν στοιχεία βαρβαρότητας. Πώς αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις π.χ. την πρόταση για κατάργηση όλων των φορολογικών εκπτώσεων, εκτός από τις δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα και ασφάλιστρα; Με ποια λογική ακόμα και μια διορισμένη επιτροπή ζητά την κατάργηση της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, της έκπτωσης του ενοικίου και ακόμα της έκπτωσης του ενοικίου των παιδιών που σπουδάζουν; Για τους μικρούς επαγγελματίες προτείνουν να φορολογούνται όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις. Προτείνουν ακόμα να καταργηθεί μεν ο φόρος ταξινόμησης αυτοκινήτου - μποναμάς στις αυτοκινητοβιομηχανίες - και σαν αντιστάθμισμα να αυξηθεί ο ΦΠΑ, οι φόροι πετρελαιοειδών, ποτών, καπνού κλπ. Προτείνουν την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και την αντικατάστασή του με φόρο ακίνητης περιουσίας που θα πληρώνουν όλοι, πλούσιοι και φτωχοί.

Απ' όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις καταλήγεις πάντα στο ίδιο συμπέρασμα. Πρόκειται για πόρισμα που πρέπει να πεταχτεί ολόκληρο στα σκουπίδια, τη μόνη θέση που του αξίζει.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ