Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εξασφάλισε την ψήφο σου!

Υπάρχει πρόβλημα με τους εκλογικούς καταλόγους; Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι καθησυχαστική, το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών πιστοποιεί την ύπαρξη του προβλήματος. Τόσο στα διαφημιστικά μηνύματα που προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσο και στα γραπτά ενημερωτικά φυλλάδια, ακόμη και στην ιστοσελίδα του υπουργείου, υπάρχει η οδηγία προς τους εκλογείς να φροντίσουν να πάνε το αργότερο μέχρι 30 του Ιούνη στο Δήμο όπου έχουν οικογενειακή μερίδα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση (ψηφίζουν όλοι εκεί που είναι δημότες - αντικαθίσταται το εκλογικό βιβλιάριο με τον προσωπικό ειδικό εκλογικό αριθμό), αλλά κυρίως οι διαδικασίες υλοποίησης αυτών των αλλαγών, έχουν δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα, και μάλιστα λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές ο κάθε ψηφοφόρος γνώριζε πού είχε τα εκλογικά του δικαιώματα και άρα πού ψήφιζε. Από τις επερχόμενες εκλογές θα ψηφίζει στο δήμο που έχει οικογενειακή μερίδα. Για το λόγο αυτό, ανασυντάσσονται οι εκλογικοί κατάλογοι, καθώς ήταν σύνηθες φαινόμενο κάποιος να είναι δημότης ενός δήμου και να ψηφίζει σε κάποιον άλλο.

Η μεγάλης έκτασης ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα. Δεν είναι μόνο οι διπλοεγγραφές (στις 380.000 τις υπολογίζει το υπουργείο Εσωτερικών) αλλά και το γεγονός ότι πάρα πολλοί δε γνωρίζουν πού ψηφίζουν, καθώς δε φέρονται εγγεγραμμένοι πουθενά. Γιατί ο δήμος στον οποίο ψήφιζαν στο παρελθόν τους έχει διαγράψει από τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ ο δήμος στον οποίο έχουν οικογενειακή μερίδα δεν τους έχει εγγράψει στους δικούς του. Επίσης, ενδεικτικά αναφέρουμε: Εκλογείς εμφανίζονται να ψηφίζουν στον τόπο γέννησής τους, παρότι άνοιξαν οικογενειακή μερίδα στο δήμο όπου διαμένουν. Εκλογείς φέρονται να έχουν δύο εκλογικούς αριθμούς, επειδή εμφανίζονται ως διαφορετικά πρόσωπα, λόγω εναλλακτικών καταγραφών του μητρωνύμου ή του πατρωνύμου. Αλλοι που φαίνονται εγγεγραμμένοι στο δήμο όπου διαμένουν, στον οποίο, όμως, ουδέποτε είχαν ανοίξει μερίδα και είναι παραδοσιακά δημότες άλλου δήμου.

Την ίδια ώρα, κι ενώ η κυβέρνηση «ευελπιστεί» ότι η τελική αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων να έχει ολοκληρωθεί στις 20 του Ιούλη, υπάρχουν αρκετοί δήμοι που δεν έχουν στείλει στο υπουργείο ούτε καν τα αποτελέσματα της πρώτης αναθεώρησης. Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική, παρότι ολοκληρώνεται η πρώτη αναθεώρηση, γεγονός που υπογραμμίζει την οξύτητα του προβλήματος.

Θα βγει άκρη απ' όλη αυτή τη βαβυλωνία; Υπεύθυνη είναι ασφαλώς η κυβέρνηση που ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και οι προσκείμενοι στο δικομματισμό δημοτικοί άρχοντες (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία). Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αμέσως όλα τα μέτρα για να ξεκαθαριστεί πλήρως η κατάσταση. Διαφορετικά, όσο περνούν οι μέρες, τόσο θα αυξάνονται οι υποψίες ότι το «μπάχαλο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Και επειδή τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όλοι οι πολίτες πρέπει να φροντίσουν να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Να απευθυνθούν στο δήμο τους και αν τυχόν διαπιστώσουν πρόβλημα, να πιέσουν για την επίλυσή του.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ