Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο κουρνιαχτός των ΜΜΕ

Ενα μήνα τώρα οι συνειδήσεις όλων μας βομβαρδίζονται ανηλεώς με πληροφορίες, σενάρια, φήμες, αποκαλύψεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Ο κουρνιαχτός που σηκώνεται από τον ξέφρενο καλπασμό των αφηνιασμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχει προηγούμενο.

Ολα όσα ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα, όλα αυτά που εντέχνως διοχετεύονται από πολλά και διάφορα κέντρα και μας σερβίρονται «αμάσητα», ακατέργαστα από τα ΜΜΕ, δε στοχεύουν μόνο στους δείκτες της τηλεθέασης, ούτε βέβαια στην πληροφόρηση και την αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αλλωστε κι από μόνος του ο όγκος των διοχετευόμενων πληροφοριών είναι τέτοιος που όχι μόνο δε συμβάλλει στην ενημέρωση, αλλά αντιθέτως προσφέρει τα μέγιστα στην παραπληροφόρηση και στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών συνειδήσεων. Για να μην αναφερθούμε στην ποιότητα των πληροφοριών, στα μηνύματα που εκπέμπουν, στους συνειρμούς που προκαλούν σε αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές.

Ενα μήνα τώρα ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε μαζική πλύση εγκεφάλου. Ενας μικρός στρατός ειδικών επί παντός του επιστητού, τακτικών θαμώνων των τηλεπαραθύρων, συκοφαντεί συστηματικά την Αριστερά ως ιδεολογική μήτρα της τρομοκρατίας, στήνει στον τοίχο την αντιδικτατορική πάλη, ενοχοποιεί λαμπρές στιγμές της αγωνιστικής παράδοσης του ελληνικού λαού. Κακοποιεί έννοιες, αξίες, ιδανικά και οράματα. Και την ίδια στιγμή αξιοποιεί την υπόθεση της «17Ν» ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, μέσα στην οποία ξεπλένονται οι αμαρτίες και εξαγνίζονται οι δυνάμεις καταστολής, οι τρομονόμοι και τα τρομομέτρα.

Και είναι τέτοια η έκταση και τόσο μεγάλος ο βαθμός ομοιότητας όσων ακούγονται, που καθίσταται αυταπόδεικτο το ότι η όλη υπόθεση αξιοποιείται για να χτυπηθεί ό,τι και όποιος αντιστέκεται στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και να καθαγιαστεί ό,τι την προασπίζεται και την προστατεύει. Φαίνεται πως φροντίζουν τη δημιουργία μιας πραγματικότητας που να ανέχεται τη βία και τρομοκρατία πάνω στα σώματα απεργών, στο ίδιο το σώμα του λαϊκού και εργατικού κινήματος από τις δυνάμεις καταστολής και το αστικό κράτος.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι λαλίστατοι κατά τα άλλα αυτοί κύριοι, δεν απαντούν, δε θέτουν καν, κρίσιμα ερωτήματα, όπως: Ποιον εξυπηρέτησε η δράση της «17Ν», σε βάρος ποιου στράφηκε; Οποιος απαντήσει σ' αυτά τα ερωτήματα θα έχει εντοπίσει την άκρη του νήματος. Γιατί η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητη. Η «17Ν» και η δράση της έβλαψε τα λαϊκά συμφέροντα, λειτούργησε σε βάρος του λαϊκού κινήματος, επέτρεψε στην αστική τάξη που διαθέτει την πολιτική εξουσία τη λήψη αυταρχικών μέτρων εναντίον του.

Εχουν συμφέρον να μην απαντηθούν ποτέ τέτοια ερωτήματα. Ο ελληνικός λαός όμως έχει συμφέρον να πράξει ακριβώς το αντίθετο. Και βασιζόμενος στο αισθητήριό του, την εμπειρία του, να σταθεί κριτικά και επιφυλακτικά απέναντι σε όσα του σερβίρουν και κυρίως να βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Η «17Ν» μπορεί να «εξαρθρώνεται», αλλά οι μηχανισμοί που τη δημιούργησαν είτε την αξιοποίησαν μένουν ανέγγιχτοι. Και γι' αυτό ακριβώς ο κίνδυνος για τα λαϊκά συμφέροντα, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες εξακολουθεί πάντα να δηλώνει απειλητικά «παρών».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ