Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Υπηρεσίες, πάντως, πρόσφεραν

Τους δημιούργησαν ή τους αξιοποίησαν; Ψαρεύουμε από τα «δεδομένα» που κυκλοφόρησαν:

- Η ΕΥΠ με επίσημη ανακοίνωσή της δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είχε ποτέ υπάλληλο με το όνομα ενός από τους κατηγορούμενους.

- Ο θείος του όμως τον θυμάται να βγάζει το ψωμί του στην ΕΥΠ.

- Η σύζυγος Καραγκούνη δηλώνει επίσης ότι τονθυμάται στους διαδρόμους της ΕΥΠ.

- Μία ομάδα εκδοτών αρχίζει να τον συνδέει με την υπόθεση Οτσαλάν και τον παρουσιάζει ως «άλτερ έγκο» γνωστού πράκτορα της ΕΥΠ που έπαιξε ένα παράξενο ρόλο στα της παράδοσης του ηγέτη του PKK.

- Συμπληρωματικά στο προηγούμενο, τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται μια υπερπροβολή των φωτογραφιών τριών μόνο από τους πόσους κρατούμενους. Είναι αυτοί για τους οποίους διαρρέεται ότι σαν ειδική ομάδα έδειχνε να ασχολείται με το ψάρεμα την ώρα που η δράση της ήταν μάλλον ορεινή.

Μύλος; Το σίγουρο είναι πως ό,τι κυκλοφορεί, σενάρια και όχι μόνο, δεν έχει καμία σχέση με τη δημοσιογραφία. Τα «δεδομένα» διοχετεύονται από «πηγές» που ξεκινούν από τις διάφορες «εμπλεκόμενες» υπηρεσίες, ξένες και ντόπιες, περνούν από ως κι απ' αυτό - αν όχι κύρια - το περιβάλλον του ίδιου του αρμόδιου υπουργού. Η αίσθηση είναι πως κάθε υπηρεσία κάνει τη δική της δουλιά, ή και πώς καρφώνει την άλλη. Και στη μέση ένας πολίτης χάχας. Αυτός είναι μόνο ο στόχος τους; Να μας τρελάνουν;

Τα ορατά αποτελέσματα της «αντιτρομοκρατικής» δράσης του κράτους, αυτής της μηχανής που από τη γέννησή της έχει κεντρική αποστολή την άσκηση μαζικής τρομοκρατίας, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Οσο κι αν χρόνια τώρα διάφοροι πασχίζουν να μας πείσουν πως «η "17Ν" είναι αυτό που δηλώνει», στην καθημερινότητα εισπράττουμε τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, για την αντιμετώπισή της δήθεν. Οι τρομονόμοι ενισχύουν το καθεστώς καταστολής. Ο αριθμός των τρομο-αστυνόμων αυξάνει χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες ειδικές κατηγορίες ομάδων καταστολής συγκροτούνται, όλο και περισσότερο ο ένστολος τρόμος απλώνεται πάνω απ' την πόλη. Προβολή νέας ταχτικής: Οι πληροφοριοδότες απλοί πολίτες, που τους αποδίδονται καθημερινά τιμές για την προσφορά τους στο «αντιτρομοκρατικό έργο». Στόχος; Η δημιουργία μιας στρατιάς ρουφιάνων. Σήμερα καλούνται να καταγγείλουν τον γείτονά τους που μοιάζει στον Κουφοντίνα. Αύριο τον ίδιο γείτονα που θα τολμήσει να μιλήσει αντικυβερνητικά στο καφενείο. Ζόφος.

Τους δημιούργησαν ή τους αξιοποίησαν; Για τους της «17Ν» ο λόγος. Αλλά είναι μάλλον αδιάφορο. Το αποτέλεσμά τους μετράει: Κι αυτό δεν είναι τόσο η άσκηση ατομικής τρομοκρατίας για την οποία κατηγορούνται, ούτε μόνο η συκοφάντηση όσων πραγματικά αγωνίζονται για τη μεγάλη ανατροπή. Η πιο μεγάλη προσφορά τους στο σύστημα είναι πως ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη που είχε αυτό το ίδιο το κράτος του τρόμου.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ