Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πλαστές ταυτότητες

Στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη», όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές, αναζητείται η ταυτότητα αυτής της οργάνωσης, η φύση και ο χαρακτήρας της και ως προς αυτό πολλά έχουν δει το φως της δημοσιότητας από διάφορους, σε διατεταγμένη υπηρεσία ή όχι, δεν έχει σημασία, δημοσιολόγους. Μετά τη, σε διατεταγμένη υπηρεσία, «οικειοθελή παράδοση» του Δ. Κουφοντίνα, έσπευσαν ορισμένοι να δηλώσουν ότι το κενό καλύφθηκε. Κατά την άποψή τους, η δήλωση του Κουφοντίνα περί «επαναστατικού κινήματος» και «οράματος για μια σοσιαλιστική κοινωνία» δίνει απάντηση και στα ερωτήματα για τη φύση και το χαρακτήρα της «17 Νοέμβρη».

Θα πρέπει να σημειώσουμε την ευκολία με την οποία πολλοί από τους συμμετέχοντες στις τηλεοπτικές συζητήσεις αποδέχτηκαν τη δήλωση. Ομως, η πολιτική ταυτότητα του καθενός, ως ατόμου, ή ως συνόλου, δεν κρίνεται από τι δηλώνει ο ίδιος, αλλά από την πολιτική παρουσία και τη δράση του. Εκτός αν υιοθετήσουμε ως νομική πραγματικότητα το σαρκαστικό σχόλιο του αείμνηστου Γιάννη Τσαρούχη ότι «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»...

Η ταυτότητα της «17 Νοέμβρη» έχει καταγραφεί από την 27χρονη δράση της. Αν χρησιμοποιήσουμε το κριτήριο της ωφέλειας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρίως ωφελημένοι από τις ενέργειες αυτής της οργάνωσης ήταν και είναι το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, η άρχουσα τάξη και οι σύμμαχοί της, κυρίως οι Αμερικανοί. Το πολιτικό σύστημα «πάτησε» στη δράση της «17Ν» για να δικαιολογήσει δύο «τρομονόμους», τη λήψη και την εφαρμογή σειράς κατασταλτικών μέτρων σε βάρος του λαϊκού κινήματος, να περιστείλει και να καταργήσει θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί στη δράση αυτής της οργάνωσης βρήκαν την καλύτερη δικαιολογία για να συνδράμουν στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» εντός Ελλάδας, να εγκατασταθούν επίσημα και με τις ευλογίες της κυβέρνησης στην καρδιά των μηχανισμών ασφαλείας του ελληνικού κράτους, ασκώντας ταυτόχρονα διάφορες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Αυτή είναι η «προσφορά» της «17 Νοέμβρη». Μόνο που όλ' αυτά είναι παράγοντες που στραγγαλίζουν το λαϊκό κίνημα, την «επαναστατική πάλη» και το «όραμα για σοσιαλιστική κοινωνία».

Ετσι, η δήλωση Κουφοντίνα έχει μια και μόνη λειτουργία: Να εμπλέξει και να ενοχοποιήσει την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων, την προοπτική του σοσιαλισμού, στην υπόθεση της «τρομοκρατίας». Εξάλλου, στην 27χρονη πορεία της, η «17 Νοέμβρη» και όσοι βρίσκονταν πίσω από αυτήν προσπάθησαν συστηματικά να «νομιμοποιηθούν» ως «αριστεροί» και «επαναστάτες», δίνοντας σήμερα άλλοθι στους στυλοβάτες του συστήματος για επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Αλλά σ' αυτόν τον τόπο υπάρχει ιστορία, παλιά και νεότερη, και ο λαός αυτού του τόπου έμαθε να ξεχωρίζει τον αριστερό από τον προβοκάτορα, τον επαναστάτη από τον πράκτορα. Η «17 Νοέμβρη» έχει πολιτική ταυτότητα, είναι η ταυτότητα των συμφερόντων που εξυπηρέτησε με τη δράση της. Και βεβαίως τα πιστοποιητικά «αριστεροσύνης» και «επαναστατικότητας» δεν μπορεί να τα εκδίδει η CIA και οι άλλες συνεργαζόμενες ποικιλώνυμες υπηρεσίες, μήτρες των μηχανισμών σαν τη «17 Νοέμβρη».


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ