Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στην... γκιλοτίνα η ακρίβεια!

Να, λοιπόν, που η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να πάρει ...«ουσιαστικά» μέτρα κατά της ακρίβειας, που αγρίεψε για τα καλά. Προσπαθώντας να μας πείσει ότι θα «τσακίσει την ακρίβεια» και όλους εκείνους που κερδοσκοπούν σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και προκαλούν αναζωπύρωση του πληθωρισμού με τις προκλητικές αυξήσεις τιμών, το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε χτες τα μέτρα που συναποφάσισαν προχτές οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τα μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να στείλει στην «γκιλοτίνα» την ακρίβεια και τους κερδοσκόπους, προβλέπουν: Την επαναφορά της ενδεικτικής τιμής στο εμφιαλωμένο νερό και την επέκταση του μέτρου και σε άλλα προϊόντα, τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυστηρότερους ελέγχους στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, ελέγχους για υπερτιμολογήσεις στις επιχειρήσεις, καθώς και τη σύναψη «συμφωνιών κυρίων» με επαγγελματικούς κλάδους παροχής υπηρεσιών.

Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ξέφρενες αυξήσεις τιμών ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, θυμίζει τη λαϊκή παροιμία που λέει πως «όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει, όλη τη μέρα κοσκινάει»! Οσο ένας καρκινοπαθής μπορεί να σωθεί με ασπιρίνες, άλλο τόσο θα αντιμετωπιστούν με τα συγκεκριμένα μέτρα τα προβλήματα της ακρίβειας στην αγορά. Ας μη γελιόμαστε. Με θεσμοθετημένο το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, που επιτρέπει στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αυξάνουν ελεύθερα όποτε και όσο θέλουν τις τιμές και επιπλέον με τις ΔΕΚΟ να έχουν περάσει κάτω από μερικό ή ολικό έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου, ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται: Γιατί κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση του εμφιαλωμένου νερού και άλλων εμπορευμάτων σε τιμές διπλάσιες ή και υπερδιπλάσιες των «ενδεικτικών», ούτε και να υποχρεώσει τους εμποροβιομήχανους να τηρήσουν τις «συμφωνίες κυρίων» (αφού αυτές δεν έχουν καν δεσμευτικό χαρακτήρα ούτε προβλέπονται έστω κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους). Οπως επίσης κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ΔΕΚΟ (που λειτουργούν πια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - όχι ότι και πριν ήταν πολύ καλύτερα) να παγώσουν τα τιμολόγια ή να επιβάλουν μικρές αυξήσεις. Οσο για τους ελέγχους στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και τους ελέγχους για υπερτιμολογήσεις, δεν αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες (αφού η κυβέρνηση θεωρεί «ιερό και όσιο» την τήρηση των κανόνων της «ελεύθερης αγοράς»), αλλά προφανώς τους μανάβηδες και τους εργαζόμενους αγρότες!

Οσοι περιμένουν από αυτά τα «μέτρα» να χτυπηθεί η ακρίβεια, είναι το λιγότερο «αιθεροβάμονες», καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια με παραπέρα συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, ενώ στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε πληθωρισμό κερδών. Βλέπετε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να παραδεχτεί ότι η ρίζα του κακού για την έξαρση του πληθωρισμού και της ακρίβειας στην αγορά βρίσκεται στην ασυδοσία του κεφαλαίου, την οποία υπηρετεί η κυβέρνησή του, δήλωσε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ότι δε θα επιτρέψει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις γιατί τις θεωρεί «καταστροφικές»! Με τέτοιες πρωθυπουργικές δηλώσεις, πώς να μη χειροκροτεί ο ΣΕΒ την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ