Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Το σχέδιο είναι παλιό, σχεδόν από το 1980, και αφορά στο γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι κυρίαρχες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θέλουν να σταματήσουν οι πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και να αποχυμωθεί το μήνυμα της εξέγερσης από το αντιιμπεριαλιστικό του περιεχόμενο.

Αν ανατρέξετε στις ελληνικές εφημερίδες των τελευταίων είκοσι ετών θα βρείτε σωρεία άρθρων, δηλώσεων, συνεντεύξεων, αναλύσεων όπου με διάφορα και διαφορετικά, κάθε φορά, επιχειρήματα προωθείται η ίδια πάντα πρόταση: «Να μη γίνει η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Να σταματήσει ο "στείρος αντιαμερικανισμός" των συνθημάτων». Υπογράφουν κορυφαία στελέχη των δύο εταίρων του δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη του Συνασπισμού, διάφοροι παράγοντες της δημόσιας ζωής.

Πέρσι, παραδείγματος χάριν, ο λόγος που επικαλούνταν οι εκάστοτε υπερασπιστές της αμερικάνικης πρεσβείας, ήταν η οδύνη για τα θύματα του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Φέτος, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης προτείνει η εκδήλωση να πάρει χαρακτήρα καταδίκης της τρομοκρατίας με αφορμή και την υπόθεση «17 Νοέμβρη», ενός μηχανισμού που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών. Δεν είναι περίεργο, που ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκης, έσπευσε να συμφωνήσει, προσθέτοντας ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να σταματήσουν και οι πορείες προς την πρεσβεία των ΗΠΑ!

Η πρόταση Λαλιώτη δε γίνεται εκτός τόπου και χρόνου. Αφ' ενός, η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα μέγιστα κέρδη από την υπόθεση «17 Νοέμβρη», αφ' ετέρου θέλει να ικανοποιήσει την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για την απαγόρευση πορειών στην πρεσβεία των συμμάχων τους, και μάλιστα ιδιαίτερα σήμερα που οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για το νέο έγκλημα, την επιδρομή κατά του Ιράκ.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου αποκτούν περιεχόμενο από το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της ίδιας της εξέγερσης, όχι από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν με τέτοιες προτάσεις.

Η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 ήταν η κορύφωση ενός πολύχρονου αγώνα του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας κατά της τρομοκρατίας. Κατά της κρατικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ και της ντόπιας άρχουσας τάξης που σχεδίασαν, επέβαλαν και συντήρησαν τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία στη χώρα μας, οργάνωσαν και διέπραξαν το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου. Ηταν ξεσηκωμός κατά της τρομοκρατίας των συνταγματαρχών, της ΕΣΑ και των άλλων μηχανισμών. Ηταν αγώνας για «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, για να φύγουν οι Αμερικάνοι και οι βάσεις».

Τι άλλαξε, άραγε, για να αλλάξει και ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων; Μπορεί να θεωρηθεί αυτό το μόρφωμα που εμφανίζεται ως «17 Νοέμβρη», ικανό να διαγράψει μεμιάς όλες τις ανεκπλήρωτες υποθήκες της εξέγερσης; Πολύ περισσότερο όταν με τη δράση της λειτούργησε ως υποστηρικτικός μηχανισμός του αυταρχικού κράτους και της αμερικανοκρατίας;

Η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία δεν είναι ένα απλό «δρομολόγιο», είναι μια υπόσχεση που δίνει κάθε φορά ο ελληνικός λαός, ότι ο «λογαριασμός με τον ιμπεριαλισμό μένει ανοιχτός».


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ