Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εντυπώσεις και ουσία

Ενόψει του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών διεξάγεται μια ανελέητη μάχη εντυπώσεων, μέσω των ΜΜΕ, με πρωταγωνιστές κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Η διακύβευση αφορά στο ποιος «κέρδισε» και ποιος θα κερδίσει το δεύτερο γύρο. Ετσι, η πολιτική ουσία αυτής της μάχης περνά σε δεύτερο πλάνο, αν δεν εξαφανίζεται εντελώς. Αποσιωπάται ο ρόλος της ΤΑ ως μοχλού αποκέντρωσης αντιλαϊκών επιλογών και προτάσσονται κριτήρια του τύπου ποιος από τους μονομάχους του δεύτερου γύρου είναι περισσότερο αυτοδιοικητικός, ικανότερος στη διαχείριση, ή να «ολοκληρωθεί το μήνυμα» κλπ.

Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΣΟΚ προτάσσει την επίδοση που κατέγραψε στην υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, με τις γνωστές μεθόδους, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της βοήθειας που προσέφερε στον Γ. Καρατζαφέρη προσβλέποντας σ' αυτόν να πλαγιοκοπήσει τη ΝΔ. Σιωπά, βέβαια, για το γεγονός ότι πανελλαδικά εκφράστηκε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ανεξάρτητα από το αν αυτός ήταν αποτελεσματικός, η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η ΝΔ, με τη σειρά της, παρότι είχε ποντάρει πολλά στη μάχη της υπερνομαρχίας, αναγκάστηκε να τα «μαζέψει», ανακάλυψε την υπόλοιπη Ελλάδα και προτάσσει τα κατά τόπους ευνοϊκά γι' αυτήν αποτελέσματα. Η ΝΔ δε θέλει να δώσει τη μάχη στο πεδίο των πολιτικών θέσεων και προτάσεων, για τον απλό λόγο ότι εκεί αποκαλύπτεται η πλήρης ταύτισή της με το ΠΑΣΟΚ. Η λαϊκή δυσαρέσκεια που καρπώθηκε θα χρησιμοποιηθεί για την κούρσα προς την κυβερνητική εξουσία, κατά την οποία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την ίδια ακριβώς πολιτική.

Στο παιχνίδι εντυπώσεων παίζει και ο ΣΥΝ με «όπλο» τα αποτελέσματα στην υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά και στους αντίστοιχους δήμους, αφού οι άλλες περιπτώσεις δεν τον βολεύουν, λόγω των ευρύτατων συνεργασιών του με το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, καρπός της συναντίληψής τους για την ΤΑ, και όχι μόνο. Συνεργασίες που αποκάλυψαν την υποκρισία της αντιδικομματικής του ρητορείας, αφού ενισχύουν το δικομματισμό.

Ηταν μάλλον αναμενόμενο το ότι όλοι τους προσπερνούν αδιάφορα την πολιτική ουσία αυτής της μάχης. Το γεγονός ότι και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο κρινόταν και κρίνεται το αν θα καταδικαστεί μια πολιτική που έφερε την ΤΑ στα μέτρα της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, έτσι ώστε να λειτουργεί ως στήριγμά της. Φορείς αυτής της πολιτικής είναι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ.

Μπροστά στο δεύτερο γύρο ο ελληνικός λαός ας σκεφτεί... Δεν πρέπει να δώσει έγκριση σ' αυτή την πολιτική. Να μην ενισχύσει με την ψήφο του τους υπαίτιους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο δεύτερος γύρος τού δίνει μια ακόμα ευκαιρία να τους καταδικάσει αποφασιστικά. Ενισχύοντας, όπου έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο, τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, που αποτελούν την εγγύηση για μια μαχόμενη και διεκδικητική των λαϊκών συμφερόντων ΤΑ, και καταδικάζοντας με λευκό, άκυρο τους υποψηφίους και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους συνεργαζόμενους ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ αλλά και κάθε άλλον υπηρέτη της αντιλαϊκής πολιτικής.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ