Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σχέδιο διχοτόμησης

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι έτοιμος να εμφανίσει το αμερικανοβρετανικό σχέδιο «επίλυσης» του Κυπριακού. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά οι βασικές αρχές του εν λόγω σχεδίου έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και έχουν συζητηθεί εκτενώς από τους κύριους Κληρίδη και Ντενκτάς.

Σε γενικές γραμμές, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες σε Αθήνα και Κύπρο, το αναμενόμενο σχέδιο πιθανότατα θα προβλέπει:

Εναλλασσόμενη Προεδρία. Μάλιστα, ο Πρόεδρος δε θα εκλέγεται, αλλά θα διορίζεται από τα δύο ξεχωριστά Κοινοβούλια των δύο ομόσπονδων κρατών. Τα δύο αυτά Κοινοβούλια θα διορίζουν και τα εννέα πρόσωπα, έξι Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι, που θα απαρτίζουν το συμβούλιο στο οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αρκεί, βέβαια, να συμφωνούν οι δύο από τους τρεις Τουρκοκύπριους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη νέα ομοσπονδία θα υπάρχουν και δύο ιθαγένειες.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, είναι τα νέα που αναμένονται κάποια στιγμή από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς και δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Απλώς αναζητεί τρόπους να συσκοτίσει το τοπίο. Η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι το ένα από τα «τρικ» που χρησιμοποιεί η Αθήνα γι' αυτό το σκοπό. Το άλλο είναι η «υιοθέτηση» του βελγικού συνταγματικού μοντέλου, για το οποίο μίλησε ο Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά, όπως το γνωρίζουν και στη Λευκωσία, πως ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δε σημαίνει τίποτε περισσότερο από την ένταξη της Νότιας Κύπρου, δηλαδή «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης. Τα υπόλοιπα, όπως η καλλιέργεια εντυπώσεων για αλλαγή των τουρκικών θέσεων μετά τη νίκη του Ερντογάν, απλώς «κυκλοφορούν» για να δημιουργούν το απαραίτητο προπέτασμα καπνού, που τόσο ανάγκη έχουν όλοι αυτοί που με τις επιλογές τους οδήγησαν το Κυπριακό σε αυτό το σημείο.

Ομως, η Αγκυρα δεν έχει κανένα λόγο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια συσκότισης. Το πολιτικό κατεστημένο της Αγκυρας έσπευσε άμεσα να υπενθυμίσει ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και δεν επηρεάζεται από την αλλαγή των κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, με μια λιτή και σύντομη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι οι τουρκικές θέσεις γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και πάγιες είναι και γνωστές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, ότι η τουρκική ηγεσία περιμένει από το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ τη «δικαίωση» της πολιτικής της, που με συνέπεια υποστηρίζει ότι στην Κύπρο υπάρχουν από το 1974 δύο κράτη. Ταυτόχρονα, και μετά από αυτή την αναμενόμενη «δικαίωση», η τουρκική εξωτερική πολιτική προχωρά ένα ακόμη βήμα, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι το 2004, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα του Ελσίνκι, Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να έχουν επιλύσει το σύνολο των διαφορών τους στο Αιγαίο.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ