Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μήνυμα αισιόδοξο

Η μεγάλη επιτυχία των χτεσινών αγωνιστικών συλλαλητηρίων στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για λαϊκή συσπείρωση και αγωνιστική δράση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διότι - όπως έχει σαφώς ξεκαθαριστεί από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων - ο κοινός αγώνας των Θεσσαλών εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων δε στοχεύει απλώς στην πίεση προς τους κυβερνώντες να δοθούν λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αλλά και στην ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται και η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

Εχει, δε, βαρύνουσα σημασία το γεγονός ότι, μέσα στον αγώνα, προβάλλεται και η εναλλακτική πολιτική πρόταση, η οποία, αν εφαρμοστεί, μπορεί να δώσει ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις στα λαϊκά προβλήματα. Βεβαίως, για να γίνει αυτό χρειάζεται να προηγηθούν ριζικές ανακατατάξεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και κατά των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Η αγωνιστική πορεία προς τον τελικό στόχο θα είναι μακρινή και δύσκολη, αλλά η πάλη για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που μπορεί να φέρει τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία, είναι μονόδρομος.

Για να έχουν την επιτυχία που είδαμε τα χτεσινά παλλαϊκά συλλαλητήρια στη Θεσσαλία, χρειάστηκε πολλή και σκληρή δουλιά. Χρειάστηκε ανοιχτός, καλόπιστος, ειλικρινής, «καθαρός» και γόνιμος διάλογος, ανάμεσα στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των λαϊκών στρωμάτων και άλλων φορέων, για να καθοριστεί το σαφές περιεχόμενο των κοινών αιτημάτων, να επιλεγούν οι μορφές πάλης, ν' αναδειχτεί η προοπτική του αγώνα. Χρειάστηκε, επίσης, καθημερινή, ακούραστη, επίμονη προσπάθεια για την ενημέρωση και την αγωνιστική κινητοποίηση του κόσμου στις πόλεις και στα χωριά. Κι είναι αυτή η εμπειρία που αποκτήθηκε, πολύτιμη κι ωφέλιμη μπροστά στις νέες μάχες που έπονται, καθώς ο κοινός αγώνας θα είναι σκληρός και μακρόχρονος.

Φυσικά, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει μπροστά στο μέγεθος των τωρινών λαϊκών αντιδράσεων. Θα επιμείνει στην αντιλαϊκή πολιτική, αυξάνοντας και οξύνοντας κι άλλο τα λαϊκά προβλήματα. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, θα χειροτερέψει με την Ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η αντεργατική πολιτική, που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων, θα ενταθεί στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Η φορομπηχτική πολιτική κατά των ΕΒΕ, που οδηγεί στη χρεοκοπία και στο «λουκέτο», θα συνεχιστεί με τις ευλογίες των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα, θα προχωρούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη δημόσια Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία. Να γιατί χρειάζεται να συνεχιστεί και να ενταθεί ο λαϊκός αγώνας. Και η επιτυχία των χτεσινών λαϊκών συλλαλητηρίων στη Θεσσαλία είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ