Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πόλεμος και Ειρήνη

Το ένα στα οκτώ παιδιά στο Ιράκ πεθαίνει πριν γίνει πέντε χρονών. Το ένα στα τρία υποσιτίζεται. Το ένα στα τέσσερα δεν πίνει καθαρό νερό. Αυτά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της «Γιούνισεφ» για τις συνέπειες του εμπάργκο που επιβάλλεται και με τις ευλογίες του ΟΗΕ. Το 2001, 580.000 παιδιά πέθαναν από AIDS, εκ των οποίων το 90% στην Αφρική. Μέχρι εκείνη τη χρονιά 13 εκατομμύρια παιδιά, είχαν μείνει ορφανά επειδή έχασαν τους γονείς τους από την ίδια ασθένεια. Κάθε χρόνο 770.000 παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά, γιατί ο σύγχρονος κόσμος δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει το απαραίτητο εμβόλιο.

Στη Ζιμπάμπουε -σε καιρό ειρήνης- 6 εκατομμύρια του πληθυσμού κινδυνεύουν να πεθάνουν από την έλλειψη τροφής και νερού. Στην Αιθιοπία ο αριθμός αυτών που κινδυνεύουν ανεβαίνει στα 8 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 1,4 είναι παιδιά. Και όλα αυτά σε «καιρό ειρήνης» και όταν το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της χώρας είναι σ' ένα εύφορο οροπέδιο, ενώ στα βορειοδυτικά βρίσκονται οι πηγές του Γαλάζιου Νείλου.

«

Εδώ ακόμα και η ειρήνη έχει πολεμική θωριά», έγραφε πριν μισό αιώνα ο Μπέρτολντ Μπρεχτ. Και πράγματι. Ποια η διαφορά ενός παιδιού που πεθαίνει στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ, από ένα παιδί που ψυχορραγεί στη Ζιμπάμπουε ή στην Αιθιοπία; Και όμως κοιτάζοντας αυτά τα μεγάλα μάτια των παιδιών που πεθαίνουν από την πείνα, των παιδιών που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τους γονιούς τους, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για την υπεράσπιση της ειρήνης. Γιατί μπορεί κατά βάθος και η «ειρήνη» που έχουν επιβάλλει οι ιμπεριαλιστές, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια να «έχει πολεμική θωριά», όμως ο αγώνας των λαών για την αποτροπή του πολέμου, είναι χαστούκι στον ιμπεριαλισμό, δυναμίτης στα θεμέλιά του.

Διεξάγοντας ανυποχώρητα την πάλη για την ειρήνη, καθόλου δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο πόλεμός τους δεν είναι απλά ένα καπρίτσιο. Δεν είναι η απόφαση ενός τρελού. Οπως προειδοποιεί και πάλι ο Μπρεχτ, ο πόλεμος επιβάλλεται γιατί: «βαθιά στη σφαίρα της παραγωγής και ψηλά πάνω από τη σφαίρα της παραγωγής κυριαρχεί η βία. Δεν πρόκειται μονάχα για το αν κατασκευάζονται κανόνια ή άροτρα - στους πολέμους για την τιμή του ψωμιού, τα κανόνια είναι τα άροτρα... Γίνεται ορατό, ότι το "πολεμικό πνεύμα " που εξαπολύει πολέμους, που ουδέποτε θα εξαπολύσει ένα πνεύμα ειρήνης, είναι το πνεύμα των επιχειρήσεων. Δεν είναι, ότι ένα καταστρεπτικό πολεμόχαρο στοιχείο, (που άλλωστε πιθανότατα μπορεί να εξουδετερωθεί), διακόπτει ξανά και ξανά την ειρηνική παραγωγή, αλλά ότι η ίδια η παραγωγή θεμελιώνεται πάνω στην καταστρεπτική αρχή του πολέμου».

Να γιατί οι εργαζόμενοι, οι λαοί όλου του κόσμου κηρύσσουν πόλεμο στον πόλεμό τους. Αντιστέκονται στη βία, της «ειρήνης» τους!


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ