Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο «ρεαλισμός» της υποταγής

Πυκνώνουν, τις τελευταίες μέρες, οι φωνές «της λογικής και του ρεαλισμού». Πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων, γνωστοί αρθρογράφοι, ραδιοτηλεοπτικοί σχολιαστές, ζητούν από τον ελληνικό λαό να προσγειωθεί στην «πραγματικότητα», όπως αυτή διαμορφώνεται στο Ιράκ. Στην πραγματικότητα των χωρίς τέλος εγκληματικών βομβαρδισμών, των χιλιάδων άμαχων νεκρών, της θηριωδίας των εισβολέων, των ακρωτηριασμένων παιδιών, των απελπισμένων ανθρώπων...

Μάταιη η αντίσταση του ιρακινού λαού, άσκοπη αιματοχυσία, αφού η τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αμερικανοβρετανική πολεμική μηχανή, λένε οι κήρυκες του «ρεαλισμού» και συμπληρώνουν: Ποιος ο λόγος για να είμαστε εμείς μ' αυτούς που είναι, από χέρι, χαμένοι;

Καλούν λοιπόν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να εγκαταλείψουν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, γιατί αυτές δεν είναι μόνο «εκτός πραγματικότητας», αλλά και επικίνδυνες αφού μπορούν να προκαλέσουν οργή των «νικητών».

Το γεγονός ότι αυτές οι φωνές πυκνώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι μια απόδειξη για το ποιος και πόσο ενοχλείται από το γεγονός ότι τρεις βδομάδες μετά από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επιδρομής κατά του Ιράκ, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος.

Είναι, βεβαίως, η αμερικανική κυβέρνηση και ο τοποτηρητής της στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ, σφόδρα δυσαρεστημένοι. Γι' αυτό εξάλλου ο Αμερικανός πρέσβης δε χάνει ευκαιρία να προτρέπει τους συνομιλητές του, πολιτικούς, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης, να «πέσουν οι τόνοι», να ανακοπεί αυτό το κύμα του «αντιαμερικανισμού».

Είναι, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση που θέλει να αποσιωπηθούν οι ευθύνες της για τη συμμετοχή σ' αυτό το έγκλημα, που θέλει τώρα να εμφανίσει ως «εθνικό συμφέρον» τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο του κατακρεουργημένου Ιράκ.

Το δυστύχημα για τους θιασώτες του «ρεαλισμού», δηλαδή της υποταγής, είναι ότι αυτός ο λαός έχει μια ιστορία γεμάτη από τέτοιους «μάταιους», «εξωπραγματικούς», «άνισους» αγώνες. Από την Επανάσταση του '21, στον Οκτώβρη του 1940, στην Εθνική Αντίσταση, στο Πολυτεχνείο... Μέσα σ' αυτούς τους αγώνες συνέτριψε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, έγινε παράδειγμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Ωστόσο - ποιος ξέρει - ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε, κι η ομορφιά του ανθρώπου ανάμεσα σε σκουριασμένα σίδερα και κόκαλα ταύρων και αλόγων...» έγραφε ο «ποιητής της Ρωμιοσύνης», ο Γιάννης Ρίτσος, δίνοντας την απάντηση σ' αυτούς που μας ζητάνε τώρα να ζήσουμε με σκυμμένο κεφάλι και μας προκαλούν, ζητώντας να βαφτίσουμε το «εθνικό συμφέρον» στο αίμα ενός λαού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ