Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Χωρίς αυταπάτες

Βρισκόμαστε ή όχι σε προεκλογική περίοδο; Η απάντηση είναι «ναι», αν και δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα γίνουν οι εκλογές. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως και η πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουν θέσει σε προεκλογική τροχιά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ομως, όπως και σε όλες τις αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος, ο προεκλογικός χαρακτήρας γίνεται συνώνυμος της χειραγώγησης της «κοινής γνώμης», του αποπροσανατολισμού και της ανάδειξης των πλαστών διλημμάτων.

Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά συμπυκνώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη «σύγκρουση» κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία. Ενα πρόγραμμα που αποκαλύπτει το βαθμό ταύτισης της πολιτικής των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Βεβαίως, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού και τα δύο κόμματα δεσμεύονται να υπηρετήσουν την «Παιδεία της αγοράς», με τις προδιαγραφές που έθεσε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Κι όμως, ένα θέμα που προκαλεί πλήξη και ανία, εξαιτίας της απουσίας κάθε ουσιαστικής διαφοράς μεταξύ των «μονομάχων», πήρε τις διαστάσεις μείζονος πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη «συμβολή» των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ετσι, αναδείχτηκε ως αντικείμενο της «σύγκρουσης» όχι το περιεχόμενο της «κοινής και αδιαίρετης» πολιτικής, αλλά το ποιος είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής της.

Τα ίδια χαρακτηριστικά παρουσιάζουν οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης-ΝΔ σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από τις απολύσεις της «Σίσσερ Πάλκο», μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής: Πλήρης ταύτιση πολιτικών και «καυγάς» για την κυβερνητική εξουσία και τη νομή της.

Το γνώριμο σκηνικό της προεκλογικής περιόδου ολοκληρώνεται με κυβερνητικές ανακοινώσεις για προσλήψεις, δάνεια, νομιμοποιήσεις αυθαίρετων και καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων και υποσχέσεις από τη Νέα Δημοκρατία για την «αποκατάσταση» των αδικημένων από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ενα παζάρι όπου πωλούνται και αγοράζονται ελπίδες, αξιοπρέπεια, συνειδήσεις...

Εργαζόμενοι, αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία οφείλουν να δώσουν μιαν απάντηση σ' αυτή την επιχείρηση της μόνιμης υποτίμησης της ζωής και της νοημοσύνης τους. Να ρίξουν στο σκουπιδοτενεκέ όλες τις ακάλυπτες επιταγές που πήραν από τους συνεταίρους του δικομματισμού, αλλά και όσους ζητάνε υπογραφή σε λευκό χαρτί για να το μετατρέψουν σε συμβόλαιο «κεντροαριστερού» γάμου.

Και χωρίς τα βάρη των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών, να περάσουν το κατώφλι της μοιρολατρίας για να βγουν στο φως και στον καθαρό αέρα του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανυπακοής, της ρήξης, για μια λαϊκή εξουσία με επίκεντρο τους ίδιους και τα συμφέροντά τους. Με εγγυητή και πρωταγωνιστή ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ