Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο άτυπος ιός και οι τυπικές αδυναμίες

Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) είναι μια νέα νόσος, που έχει τα χαρακτηριστικά της διαβόητης παγκοσμιοποίησης. Ο ιός δεν έχει πατρίδα, ούτε σύνορα. Και θα πάει παντού - αν τον αφήσουν, βέβαια. Εκείνοι που θα μπορέσουν ή θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό θα ήταν τα συστήματα πρόληψης των πληθυσμών από τέτοιου τύπου ασθένειες. Και εκείνοι που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη διασπορά τέτοιων ιών μετά την εκδήλωσή τους είναι τα δημόσια συστήματα υγείας που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Τέτοια συστήματα σήμερα δεν υπάρχουν - πλην ελαχίστων, και αυτών περιορισμένων. Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκει και το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας. Ετσι, μόλις εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα του ΣΟΑΣ, εκφράστηκαν με δριμύτητα τα τυπικά συμπτώματα των αδυναμιών του: Η μη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και τα τρομακτικά κενά στη Δημόσια Υγεία. Σε δεύτερο επίπεδο φάνηκε, παρά την τρίμηνη πάροδο από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, η αδυναμία του υπουργείου Υγείας να οργανώσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, περισσοτέρων του ενός. Μάλιστα, μόλις χτες δόθηκαν οδηγίες για τεστ υποδοχής στα νοσοκομεία.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, γιατί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου. Από τους 1.683 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί στο Χονγκ Κονγκ από το σύνδρομο, μέχρι τις 13.5.2003, τουλάχιστον οι 350 είναι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία. Τώρα διαπιστώνουν την αξία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στα δημόσια νοσοκομεία.

Το SARS θα μπορούσε να αποτελέσει την πρόκληση για την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός πραγματικά δημόσιου συστήματος υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους της χώρας. Ομως, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα. Και στη γενική της πολιτική κινείται στη λογική του περιορισμού των «ακριβών δαπανών» για την υγεία, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για όλες τις κοινωνικές παροχές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα προτείνει να είναι δωρεάν μόνον τα επείγοντα περιστατικά και τα άλλα να τα πληρώνει ο κόσμος.

Το σύνδρομο της «άτυπης πνευμονίας» θα αποτελέσει πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Ομως, σε ποιες ανάγκες θα υπακούουν οι έρευνες; Στις ανάγκες για μαζική προστασία των πληθυσμών ή στο κυνηγητό του κέρδους; «Αν οι επιστήμονες είχαν μελετήσει καλύτερα τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, ίσως σήμερα να διαθέταμε ήδη φάρμακα για το SARS», δήλωσε ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας Γ. Παυλάκης χτες στα «Νέα». Το κοινό κρυολόγημα δεν προσέφερε τα μεγάλα κέρδη για τις έρευνες και έτσι δεν μπήκε στο πεδίο των επιστημονικών ερευνών. Ενώ για το SARS άρχισε ήδη το κυνηγητό για την κατοχύρωση της πατέντας του εμβολίου...

Τέτοιες, βέβαια, προσεγγίσεις και επιλογές είναι τα τυπικά συμπτώματα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ