Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι άθλιοι

Αυτή την ιστορία δεν πρέπει να την καταπιούμε έτσι. Βγαίνουν διδάγματα και συμπεράσματα που ενδέχεται να φανούν χρήσιμα και αύριο. Προκύπτουν πλευρές που καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας, στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, όσο κι αν διαρκέσει αυτή. Γιατί πάει πολύ όλοι αυτοί οι παλιάτσοι του εύκολου πλουτισμού, να παριστάνουν ακόμα και τους κήνσορες της σύγχρονης κοινωνίας.

Οι λεπτομέρειες, που αποκαλύφθηκαν με αφορμή τη διένεξη κυβέρνησης - ΝΔ για τα χρηματιστηριακά κόλπα των προηγούμενων χρόνων, είναι άκρως διδακτικές. Οχι μόνο για τον τρόπο που τα δύο κόμματα διαγκωνίζονται ποιο θα καταφέρει να κάνει δήθεν «υγιείς» τις εξελίξεις, γύρω από το ελληνικό χρηματιστήριο. Αλλά επειδή αποδεικνύεται πλέον και με στοιχεία ότι η αναθέρμανση του χρηματιστηριακού τζόγου, που πάντα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πλουτισμό των μεγαλομετόχων των εισηγμένων εταιριών, δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί έτσι απλά να διεκπεραιωθεί από αυτούς που κατά περίπτωση βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία.

Για να ευοδωθούν οι προσπάθειες που κατέβαλε το δίδυμο Σημίτη - Παπαντωνίου από 1998 ακόμα, να σπρώξουν τον απλό κοσμάκη στην οδό Σοφοκλέους, ήταν απαραίτητοι οι Μανικονεονάκηδες του ΠΑΣΟΚ και οι Καμένοι της ΝΔ. Οι επώνυμοι, οι δήθεν ευυπόληπτοι πολίτες, οι ταγοί του συστήματος, που με το δικό τους παράδειγμα, με τη δική τους αποφασιστική συμμετοχή στις συναλλαγές, θα ωθούσαν τα πράγματα μέχρι τα όρια του αμόκ που γνωρίσαμε το καλοκαίρι του 1999.

Αυτοί θεωρούνται αφρόκρεμα του πολιτικού προσωπικού της σύγχρονης κοινωνίας τους. Οι Μανικονεονάκηδες και οι Καμένοι. Οι εξ απορρήτων και οι «κολλητοί» των πολιτικών τους αρχηγών. Οι τύποι με τις ατελείωτες λίστες χρηματιστηριακών πράξεων. Οι νεοφιλελεύθεροι -εκσυγχρονιστές που ανταλλάσσουν τα δισεκατομμύρια είτε σαν πωλητές, είτε σαν αγοραστές μετοχών τίτλων. Τα πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων, που καταρτίζουν σχέδια και εκπονούν πολιτικές ενάντια στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Το μέγεθος της αθλιότητας και της βρωμιάς του συστήματός τους δεν έχει τέλος. Κάπως έτσι, δημιούργησαν τη χρηματιστηριακή φούσκα που καταβρόχθισε τις οικονομίες εκατοντάδων χιλιάδων ανυποψίαστων και ευκολόπιστων αποταμιευτών, για να θησαυρίζουν ορισμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες και να πλουτίσουν και οι ίδιοι προσωπικά. Κάπως έτσι, αυτοί, με μια χούφτα ομοίους τους από άλλους χώρους, έστησαν το παιχνίδι της μεγάλης λωποδυσίας, ξημεροβραδιαζόμενοι για τη δική τους κονόμα πάνω από τα μόνιτορ των μετοχικών τιμών, και μετά πούλαγαν ιδεολογήματα για τις ευκαιρίες που δίνει στους πολίτες ο σύγχρονος καπιταλισμός. Αυτοί οι άθλιοι, που κατά μέσον όρο «έπαιζαν» σε καθημερινή βάση ποσά, που από τα χέρια των εργαζομένων, αυτών που ζουν από τη δουλιά τους, δεν περνούν ούτε σε δύο και τρεις δεκαετίες. Και μετά τα κόμματά τους μιλούν για διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς! Μα τη διαφθορά τη γεννά το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν και από το οποίο πλουτίζουν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από κοινού είναι πρωταγωνιστές της συνεχούς και χωρίς τέλος επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στα λαϊκά στρώματα, πρέπει να τιμωρηθούν. Και με την ψήφο μας. Οποτε μας ζητηθεί...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ