Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το τέλος που αρμόζει...

Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο τέλος για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απ' αυτό που γράφτηκε το τελευταίο διήμερο στην Ουάσιγκτον. Μια Προεδρία, που σφράγισε τις πιο αντιδραστικές, αντιλαϊκές, εξελίξεις στην ΕΕ, ολοκληρώθηκε με μια Συμφωνία η οποία εγγράφεται στις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Τη Συμφωνία για την έκδοση υπόπτων και τη δικαστική συνδρομή μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Βεβαίως, δεν είναι μόνον αυτή η συμφωνία στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός, ως προεδρεύων, επέδωσε στην κυβέρνηση Μπους τα διαπιστευτήρια της υποταγής των «είκοσι πέντε» στην αμερικανική ηγεμονία. Από κάθε πτυχή αυτής της Συνόδου προκύπτει το πνεύμα υποτέλειας και της συνενοχής, από τη διακήρυξη για κοινή δράση εναντίον του Ιράκ και των άλλων στόχων της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», έως τις συμφωνίες για τα «δευτερεύοντα», όπως η παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο και το πρόγραμμα «Ανοιχτοί ουρανοί».

Ετσι προστέθηκε μια ακόμη «επιτυχία» στον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ νέα συγχαρητήρια δέχτηκε ο πρωθυπουργός για τους χειρισμούς του. Αυτή τη φορά, μάλιστα, από την αμερικανική ηγεσία. Τι περισσότερο θα μπορούσε να περιμένει ο κ. Σημίτης;

Ωστόσο, η Συμφωνία για τη δικαστική συνδρομή και την έκδοση θεωρείται ως το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα αυτής της Συνόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν αυτή τη Συμφωνία «ακρογωνιαίο λίθο» της ευρωατλαντικής συνεργασίας και, μάλιστα, για ένα θέμα, την «τρομοκρατία», που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής πολιτικής. Γι' αυτό το λόγο, εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος αξιολόγησε τη Συμφωνία ως το σημαντικότερο αποτέλεσμα της Συνόδου.

Για τους λαούς των χωρών-μελών της ΕΕ αρχίζει, μετά και απ' αυτή τη Συμφωνία, μια νέα περίοδος, από τις πιο σκοτεινές. Αφοπλισμένοι από κάθε δικαίωμα που τους έδιναν το διεθνές δίκαιο, οι εθνικοί νόμοι, τα Συντάγματα και οι αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων, παραδίδονται από τους ηγέτες της ΕΕ βορά στις «αντιτρομοκρατικές» ορέξεις της αμερικανικής ηγεσίας. Γιατί, τώρα πια, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το τι εννοούν ως «τρομοκρατία» οι συνεταίροι του ευρωατλαντισμού. Κάθε φωνή, κάθε κίνημα, κάθε οργάνωση, κάθε κόμμα, κάθε πρόσωπο, που αμφισβητεί τη «διεθνή τάξη», όπως την ορίζει το αμερικανικό δόγμα για την ασφάλεια, αλλά και το «κείμενο Σολάνα», θα εμπίπτει στη Συμφωνία για τα ...περαιτέρω.

Η αποτροπή αυτής της εφιαλτικής προοπτικής είναι στα χέρια των ίδιων των λαών. Αυτοί μπορούν, με τον αγώνα τους, να ακυρώσουν τους «τρομονόμους» και τις «τρομο-συμφωνίες». Να ρίξουν στο καλάθι των αχρήστων της Ιστορίας τα σχέδια επιβολής του «παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου», μαζί και τους αρχιτέκτονές τους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ