Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φτηνό ρεύμα για το λαό

Η κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων και η επισφαλής ηλεκτροδότηση της χώρας είναι κάποιες από τις πρώτες «κληρονομιές» του ελληνικού λαού από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου 2773/99, σήμερα, για τον ελληνικό λαό (οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ βιώνουν τις συνέπειες πριν την εφαρμογή του νόμου) αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα το τι σημαίνει «απελευθέρωση», ποιον ωφελεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ποιον εξυπηρετεί ο περιβόητος «ανταγωνισμός». Το τι σημαίνει απελευθέρωση της αγοράς γίνεται εκ πρώτης όψεως αντιληπτό από την ετήσια πλέον καθιερωμένη αύξηση της τιμής του ρεύματος. Με την επικείμενη αύξηση κατά 4% που ζητεί η διοίκηση της ΔΕΗ και που αναμένεται να επιβληθεί σύντομα, συνολικά, τα τρία τελευταία χρόνια, τα τιμολόγια έχουν ανατιμηθεί περίπου 17%. Την ίδια στιγμή, η ηλεκτροδότηση της χώρας, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Στηρίζεται, σύμφωνα με τους αρμοδίους, στις εισαγωγές από βαλκανικές χώρες και την Ιταλία!

Δε φτάσαμε ξαφνικά σ' αυτό το σημείο. Απαιτήθηκε χρόνος, τόσος ώστε να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, να διαλυθεί το Ασφαλιστικό των εργαζομένων, να προσαρμοστεί η επιχείρηση στα στάνταρντ κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Χρειάστηκαν οργανογράμματα για τη μείωση των δαπανών της ΔΕΗ, τη μείωση ή και την ακύρωση επενδύσεων, τη μείωση του προσωπικού. Αυτά ήταν τα πρώτα βήματα για την προετοιμασία του εδάφους, ώστε να ενταχθούν στην αγορά ενέργειας οι μεγαλοσχήμονες ιδιώτες και να μπει ο βρόχος για τον ελληνικό λαό.

Τα χειρότερα, όμως, έπονται. Με πρόσφατο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση, κυριολεκτικά, τινάζει στον αέρα το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να μπει στο χώρο της ενέργειας το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι τόσο κραυγαλέο (πτυχές του έχουμε καταγράψει στο «Ρ») όπου ακόμα και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ ΣΥΝ)) αντιδρά... δυναμικά. Η αυριανή απεργία της ΓΕΝΟΠ έχει αίτημα την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αίτημα που, στο φόντο των εξελίξεων των τελευταίων χρόνων, είναι εντελώς υποκριτικό, αφού η βρώμικη δουλιά της ιδιωτικοποίησης έχει ήδη προχωρήσει. Ετσι, επί της ουσίας, το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί απλά τη συνέχεια του προηγούμενου νόμου, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Του νόμου που χειροκροτήθηκε και στηρίζεται από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, η οποία, αφού έβαλε πλάτη σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, τώρα παριστάνει ότι σηκώνει το ανάστημά της...

Οι επιλογές των κυβερνώντων και του κεφαλαίου δεν είναι μονόδρομος. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και προς αυτή την κατεύθυνση προτάσεις κάνουν οι κομμουνιστές. Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας προτείνουν συνολικό μέτωπο και πλήρη ανατροπή της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα, τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την εξασφάλιση φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος του λαού και της λαϊκής οικονομίας. Προτάσεις που βεβαίως δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, όπου ο λαός θα έχει και θα ασκεί την εξουσία.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ