Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Φύλλο συκής» στο πολιτικό σύστημα

Η γύμνια του πολιτικού συστήματος και αυτών που το υπηρετούν, απέναντι στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν από την πολιτική τους, δεν μπορεί να κρυφτεί, όχι με ένα, αλλά ούτε με χίλια «φύλλα συκής». Ναι, περί αυτού πρόκειται, όταν προσπαθούν με τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και τους νόμους περί «περιορισμού της διαφθοράς και της διαπλοκής», που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, να εξυγιάνουν, όπως λένε, το πολιτικό σύστημα. Και θα ήταν γελοία όλα αυτά και αστείοι, αν όχι φαιδροί, αυτοί που τα προβάλλουν, εάν δεν επρόκειτο περί πολιτικών πρωτοβουλιών.

Είναι, λοιπόν, υποκρισία και μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων από τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς υπεύθυνους των οξυμένων προβλημάτων που καθημερινά βιώνουν. Εξάλλου, τι θέλουν να μας πουν, ότι δεν είναι σάπιο το σύστημα, αλλά διεφθαρμένοι αυτοί που το υπηρετούν, δηλαδή αυτοί οι ίδιοι; Ισως θα μπορούσε να ήταν και έτσι, δηλαδή να αυτομαστιγώνονται, προκειμένου να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους. Και πρώτος στόχος τους είναι να «λαδώσουν» τη μηχανή του δικομματισμού, το μηχανισμό εγκλωβισμού του λαού στους δύο πόλους του, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενόψει των επικείμενων βουλευτών εκλογών.

Τώρα, όμως, το διαπίστωσαν ότι χωλαίνει το σύστημα; Ισως θα έλεγε κάποιος «κάλιο αργά παρά ποτέ». Δεν πρόκειται, όμως, περί αυτού. Εκείνο που τους ενδιαφέρει πραγματικά είναι η συντήρηση αυτού του σάπιου και βαθιά αντιλαϊκού συστήματος. Δηλαδή, τι θέλουν να μας πουν, ότι οι βουλευτές τους, υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, αυτών που τους χρηματοδοτούν; Αυτό είναι το «φύλλο συκής», το οποίο το βάζουν μπροστά, για να κρύψουν το γεγονός ότι η εξαγορά δεν αφορά τους βουλευτές, αλλά εκπορεύεται από πολύ ψηλά, αφορά την ίδια την πολιτική γραμμή που υπηρετούν, την πολιτική των κομμάτων του συστήματος, την οποία και εκπροσωπούν οι βουλευτές του.

Βέβαια, ούτε ο «εκσυγχρονισμός» που επαγγέλλονταν, ούτε η «εξυγίανση» που τώρα διακηρύσσουν, αποσκοπούν στην ανακούφιση του λαού από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της πολιτικής τους, αλλά στη διαιώνιση της ομηρίας του και στην υποταγή του σ' αυτήν την πολιτική. Αλλά αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί με τέτοια τερτίπια. Είναι θέμα επιλογών. Οσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, η πολιτική αυτή ούτε εκσυγχρονίζεται, ούτε εξυγιαίνεται και όποια τέτοια προσπάθεια θα είναι αποπροσανατολιστική, με στόχο τη διαιώνιση του σημερινού καθεστώτος.

Ας μη μιλάνε, λοιπόν, για ποιότητα της δημοκρατίας. Αυτή δεν εξαρτάται από τον τρόπο, που νέμονται την εξουσία τα διάφορα κέντρα που εκπροσωπούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά από τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί. Και αυτό το πολιτικό σύστημα δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Προϋπόθεση για να πάρουν μια άλλη τροπή τα πράγματα, είναι η πολιτική αποδυνάμωση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέσα από το δυνάμωμα των λαϊκών αγώνων, αλλά και με την ολόπλευρη, και εκλογική, ενίσχυση του ΚΚΕ. Γεγονός, που μπορεί να συμβάλει στην προοπτική του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ